Zabrana kretanja uvedena kao neustavna
Izvanredno stanje!

Zabrana kretanja uvedena kao neustavna

Vijesti / Politika | 30. 03. 2020. u 09:32 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za humanu politiku smatra da su RS i BiH više ugroženi od epidemije bijele kuge, korupcije, masovnog iseljavanja, beznađa i nepostojanja dobre vlasti nego od epidemije korona virusa.

Iz ovoga centra smatraju kako nisu navedeni adekvatni razlozi koji bi opravdali uvođenje izvanrednog stanja u RS, da je epidemija korona virusa proglašena za manje od 0,01% oboljelog stanovništva u BiH i da su mjerama zabrane kretanja stanovništva i obavljanja određenih djelatnosti povrijeđena ljudska prava i slobode.

''Nije sporno da postoji ugroženost stanovništva od korona virusa i da su potrebni i opravdani fokusiranost i briga entitetskih i državnih institucija za zdravlje stanovništva i poduzimanje mjera za zaštitu zdravlja i saniranje posljedica krize kojim se ne ugrožavaju ljudska prava i slobode i posvećenost institucija vlasti ostalim problemima'', navodi se u priopćenju za javnost.

Navode kako je zabranom kretanja starijim od 65 godina onemogućeno  zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, bavljenje djelatnostima koje predstavljaju osnovni ili dopunski izvor prihoda, putovanje iz grada u selo da bi se obrađivalo poljoprivredno zemljište, posjete bliskim osobama kojima je potrebna pomoć i kretanje da bi se sačuvalo psiho-fizičko zdravlje.

''Zabranom kretanja u vremenu od 20 do 5 sati onemogućeno je obavljanje neodložnih poslova u tom vremenu, obilazak starijih, bolesnih i nezbrinutih i zadovoljavanje drugih potreba, a korištenje pojma ''policijski sat'' asocira na policijsku državu, suspenziju ljudskih prava i sloboda, prenaglašavanje opasnosti, zastrašivanje, represiju i poslušnost'', navodi se.

Ustav RS poznaje samo ograničenje kretanja, što znači da je zabrana kretanja uvedena kao neustavna zbog toga što se samo zakonom može uvesti ograničenje kretanja.

''Osim upitne opravdanosti zabrane obavljanja određenih djelatnosti, ne postoje ni mjere za osiguranja izgubljene zarade, dobiti, zaposlenosti i druge štete. Uvođenjem izvanrednog stanja suspendiran je nejaki parlamentarizam u RS, koji može biti trajno opredeljenje autokratskih struktura, s obzirom da se opravdava lakšim i bržim donošenjem zakona i potrebnih mjera'', navodi se u priopćenju koji potpisuje predsjednik centra Momir Dejanović .

Od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH zatraženo je da se izjasni o uvedenim zabranama kojim su povrijeđeni sloboda na kretanje i pravo na rad, uz napomenu da je ova institucija morala ranije reagovati po službenoj dužnosti, da njen poziv građanima „da se striktno pridržavaju uputstava izdatih od strane nadležnih organa i institucija, te smanje kretanje na nužni minimum“ predstavlja solidariziranje sa mjerama kojim se povređuju ljudska prava i slobode i da se i ovaj put pokazalo da ova institucija ne izvršava svoju osnovnu funkciju, da se ne želi zamjeriti, da je uspostavljena kao ukras, da predstavlja jednu od mnogih iluzija i da kao takva jedino odgovara zaposlenim u ovoj instituciji i onima koji povređuju ljudska prava, stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close