Mizerne kazne

Znate li za što su stranke zapravo kažnjene?

Prema objavljenim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH popis kazni je opširan, no zapravo se sve svodi na iste prekršaje domaćih stranaka.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2021. u 12:05 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH obznanilo je kako su 53 političke stranke Bosne i Hercegovine kažnjene s vrtoglavih 337.150.000 KM.

Vijest je brzinom svjetlosti odjeknula u državi, a politički lideri domaćih stranaka su se 'uhvatili za glavu'.

Možda bi to u normalnom svijetu u koji nas te stranke vode i bilo tako, ali ne i u BiH. Naime, oni koji vedre i oblače u državi kažnjeni su brojkama koje neće ni osjetiti.

Što su zgriješili?

Prema objavljenim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH popis kazni je opširan, no zapravo se sve svodi na iste prekršaje domaćih stranaka.

Naime, stranke nisu vodile evidenciju o uplatama novca, kao ni izdavale potvrde o primitku članarina i priloga.

Kažnjeni su jer nisu vodili poslovne knjige kao ni podnosili financijska izvješća te ih nisu dostavili SIP-u. Tako oni koji donose zakone iste nisu poštovali i ne postoji mogućnost utvrđivanja gdje je 'nestali' novac jer financijski izvještaji nisu dostavljeni.

Kazne, do maksimalnih 27.000 KM koju je platio Nezavisni blok, zapravo su samo popratni sadržaj milijunskim iznosima koji stoje na računima stranaka.

Visina kazni

Građani koji štuju svoje predstavnike zakona zapravo financiraju puno više od stranačkih aktivnosti i promocije.

Za ova djela, jedna od najvećih bh. stranka SDA 'fasovala' je kaznu od 12.000 KM.

No, bitno je znati kako je SDA, prema posljednjem izvještaju iz 2019. godine, samo od članarina ostvarila 64.231 KM, a od prihoda iz proračuna koji pune građani 3.274.874 KM.

Razumno gledajući 12.000 KM kazne zapravo je iznos koji stranka neće ni osjetiti.

Također, Socijaldemokratska partija (SDP) dobila je kaznu od 15.900 KM što je ništa u usporedbi s 2.558.857 KM koje je ostvarila prema zadnjem objavljenom financijskom izvještaju iz 2018. godine.

Slična situacija je i u ostalim kažnjenim strankama.

Postavlja se pitanje gdje ide novac građana koji vjerno uplaćuju, kao i manjih odbora stranaka koje novac 'povlače' iz svojih lokalnih zajednica.

Što to stranke financiraju i zašto ne žele dostaviti financijske izvještaje te mogu li ih kazne od nekoliko tisuća natjerati na poštenje?

O visinama kazni i njihovom značaju govori činjenica kako je SDP samo od članarina u 2018. godini imao više prihoda nego što iznose kazne svih kažnjenih stranaka.

Kako će SIP BiH natjerati stranke na društvenu odgovornost nije poznato, no po svemu sudeći čini se da minimalnim kaznama neće.

Ponovno će vladajući proći bez primjerenih kazni jer građanima, očito, nije bitno kako se njihov novac troši pa njihove 'kazne' neće stići na adrese izabranih im predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close