Izbor članova Predsjedništva

Za SDA sve neprihvatljivo

U SDA smatraju da sada nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH te da će ostati na snazi dosadašnji izravan izbor.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2017. u 12:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stranka demokratske akcije odbacuje pokušaje nekih nedobronamjernih medija i nekih nebitnih političkih stranaka da se SDA podvali navodni pristanak na asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine'', istaknuto je iz ove političke stranke, uz napomenu da SDA nikada nije promijenila stav o ovom pitanju niti da je bilo koji dužnosnika stranke dao izjavu kakva se imputira.

Naprotiv, kako naglašavaju iz SDA, svaki put su ukazivali na neprihvatljivost bilo kakvih asimetričnih rješenja te bili spremni, kao i sve političke stranke u BiH, da se u okviru šire reforme Ustava BiH u travnju 2006. godine, prihvati izbor sva tri člana Predsjedništva BiH u državnom parlamentu.

Stoga smatraju da sada nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH te da će ostati na snazi dosadašnji izravan izbor. Ocijenili su da u ovom trenutku očigledno nema spremnosti drugih političkih stranaka za širu reformu Ustava.

''Političke stranke iz Republike Srpske ne pristaju da se sva tri člana Predsjedništva BiH biraju u državnom parlamentu, a za SDA je neprihvatljiva bilo kakva asimetrija. Hrvatska demokratska zajednica BiH kod eventualnog neizravnog izbora u državnom parlamentu insistira na dominantnoj ulozi Doma naroda što je, također, za SDA neprihvatljivo. U slučaju izbora u državnom parlamentu odluka o izboru mora biti na Zastupničkom domu'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SDA.

Poručili su da je SDA uvijek spremna nastaviti razgovore o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona na bazi Fileovog modela, tamo gdje se stalo i dodali da, prema tome, za naredne opće izbore ostaje izravan izbor članova Predsjedništva BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close