Stav EU

Wigemark: Vučjak ne ispunjava uvjete za prihvat migranata

"Što se tiče nove prihvatne lokacije koju nudi grad Bihać (tzv. naselje Vučjak) ..nepoznata je tehnička prikladnost lokacije, a uz to Vučjak je nekad bio nelegalni općinski deponij", ističe u svojem pismu Wigemark.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2019. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark upozorio je predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da prihvatna lokacija koju za migrante nudi grad Bihać, tzv. naselje Vučjak, ne ispunjava uvjete za EU pomoć.

Upozorio je da bi, ukoliko BiH ne riješi niz spornih pitanja, pomoć u iznosu od 13 milijuna eura mogla biti zaustavljena, piše u srijedu sarajevski portal Klix.ba.

"Što se tiče nove prihvatne lokacije koju nudi grad Bihać (tzv. naselje Vučjak) ..nepoznata je tehnička prikladnost lokacije, a uz to Vučjak je nekad bio nelegalni općinski deponij", ističe u svojem pismu Wigemark.

S tim u vezi kaže da nije poznato jesu li završeni procesi biološke razgradnje, te dodaje kako prisutnost metana predstavlja rizik po ljudsko zdravlje, posebno u slučaju zapaljenja starog smeća koje se nalazi pod zemljom, uz dramatične posljedice po lokaciju.
Problem je, kaže, i to što nije poznato ima li još mina.

"Zbog nedostatka osnovnih komunalnih usluga, lokacija se ne može koristiti u željene svrhe, troškovi dovođenja struje i vode iz Bihaća bi bili ogromni i iziskivali planiranje i postupka izdavanje dozvola. Dodatni faktor neprikladnosti lokacije je blizina hrvatske granice", navodi u pismu brojne dvojbe oko lokacije Vučjak Wigemark .

Izrazio je i zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u posljednjih nekoliko mjeseci i znatnog povećanja broja ljudi koji borave izvan centara, upravo zbog restrikcija i nedostatka novih odgovarajućih prihvatnih objekata.

Naglasio je važnost poštivanja humanitarnih principa i pružanja pomoći svima onima kojima je ista potrebna bez diskriminacije.

Wigemark je u pismu podsjetio Zvizdića da je Delegacija EU-a u BiH u posljednjoj fazi potpisivanja sporazuma za provedbu druge IPA specijalne mjere za potporu BiH u upravljanju migracijskim tokovima.

EU planira doznačiti BiH ukupno 13 milijuna eura, od čega 5 milijuna iz godišnjeg IPA 2019 akcijskoga programa za BiH i dodatnih 8 milijuna iz drugih raspoloživih izvora.

"Ta sredstva će se koristiti za pokrivanje temeljnih potreba migranata, azilanata i izbjeglica, za smještaj, hranu, vodu, sanitarne i higijenske potrebe, neprehrambene artikle, pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i službama socijalne zaštite. Osigurat će se i dodatna potpora kako bismo povećali kapacitete identifikacije, registracije, izravne pomoći i upućivanje prema službama za izbjeglice, azilante i migrante, kao i potpora za potpomognuti dragovoljni povratak", napisao je Wigemark, prenosi Hina.

U pismu je predstavnik EU-a u BiH zatražio i službeno stajalište BiH oko zatvaranja privremenih prihvatnih centara Bira i Miral do sredine studenoga ove godine , kao što su najavila tijela vlasti u Unsko-sanskoj županiji.

Wigemark ističe da nije održiva situacija u kojoj se većina prihvatnih centara koncentrira u Unsko-sanskoj županiji zbog čega se vrši neopravdan pritisak na županijska tijela vlasti.

"Potrebno je da taj teret podijele i drugi dijelovi BiH. Druge zemlje u regiji s velikim brojem migranata, kao što je Srbija, uspostavile su prihvatne centre po cijeloj zemlji i na taj način su podijelile teret s lokalnim tijelima. Naposljetku, u nedavno usvojenom Mišljenju Komisije o BiH zahtjevu za članstvo u EU preporučuje se da BiH osigura, na svim razinama, učinkovitu koordinaciju upravljanja granicama i kapaciteta za upravljanje migracijama, kao i funkcioniranje sustava davanja azila", navodi se u pismu.

Wigemark je pozvao Zvizdića da BiH provede usuglašene mjere koje se tiču preuzimanja privremenih prihvatnih centara u Unsko-sanskoj županiji (Borići, Sedra, Bira i Miral) .

U BiH se trenutno nalazi nekoliko tisuća migranata koji su u tu zemlju ušli ilegalno, uglavnom preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

Smješteni su na prostoru FBiH jer vlasti u RS ne žele osigurati smještajne kapacitete na svome području zbog čega teret migrantske krize ne snose svi jednako u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik na sjednici Predsjedništva u utorak je spriječio donošenje odluke o slanju pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu kao pomoć Graničnoj policiji BiH.

Poručio je da RS ne želi primiti migrante na svojem teritoriju te da pitanje ilegalnih dolazaka migranata moraju rješavati Granična policija BiH, te entitetske i županijske policije.

Kopirati
Drag cursor here to close