Banja Luka

Wigemark: Odluke sudova nam se mogu sviđati ili ne sviđati, ali je najvažnije da ih poštujemo

''Odluke sudova nam se mogu sviđati ili ne sviđati, ali je najvažnije da ih poštujemo i da nitko ne bude iznad zakona'', rekao je Wigemark.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2017. u 19:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Larsom-Gunnar Wigemark ukazao je danas u Banjoj Luci na važnost poštivanja odluka svih sudova, uključujući i međunarodne sudove.

''Odluke sudova nam se mogu sviđati ili ne sviđati, ali je najvažnije da ih poštujemo i da nitko ne bude iznad zakona'', naglasio je.

Neophodno je, kaže, da pravosuđe u BiH radi profesionalno i nezavisno bez političkih utjecaja.

Wigemark je prisustvovao otvaranju novoizgrađene zgrade Osnovnog suda i dogradnje objekta Okružnog suda u Banjoj Luci.

''Neovisno i profesionalno pravosuđe, koje osigurava ostvarivanje pravde za njene građane, suština je bilo kojeg demokratskog društva i jedno od suštinskih vrijednosti EU'', dodao je on.

Wigemark je naglasio da će se sada, zahvaljujući novim prostorijama, omogućiti odgovarajući rad pravosuđa, koje je neovisno i profesionalno.

''Ovo je samo infrastruktura, a sada to treba ispuniti suštinom i pozivam suce, tužitelje i druge uposlenike da rade profesionalno i neovisno'', rekao je veleposlanik Wigemark.

Ovakvi projekti su, kaže, dio su mnogo širih napora EU na unaprjeđenju rada pravosuđa u BiH, a dosad je investirano oko 20 milijuna eura pomoći kroz obnovu i izgradnju 13 sudnica i sedam tužiteljstvo.

Projekt izgradnje i obnove Osnovnog i Okružnog suda Banja Luka dio je paketa pomoći Europske unije za izgradnju, obnovu i modernizaciju sudova širom BiH u okviru podrške jačanja vladavine zakona.

Europska unija osigurala je više od 2.675.000 eura za unapređivanje radnih uvjeta u te dvije zgrade.

Radovi na zgradama Osnovnog i Okružnog suda počeli su 15. kolovoza 2016. godine, a završeni 31. listopada ove godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednici RS-a Milorad Dodik i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar pravde RS-a Anton Kasipović, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija, kao i predstavnici Osnovnog i Okružnog suda.

"Zahvaljujući infrastrukturi bit će omogućen odgovarajući rad pravosuđa, neovisan i profesionalan", kazao je Wigemark. Prema njegovim riječima, Europska unija u Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja rada pravosuđa investirala je i u drugim gradovima, a vrijednost svih radova prelazi 20 milijuna eura.

"Mnogi od novih objekata su bolji od objekata koje imamo u zemljama članicama EU'', rekao je Wigemark.

Dodao je da je potrebno ove objekte ispuniti pravim sadržajem, suštinom i pozvao suce, tužitelje i sve zaposlene u pravosuđu da rade na način profesionalan i neovisan način i bez političkih pritisaka.

"Ovi objekti će se koristiti za procesuiranje svih oblika krivičnih djela, bilo da je riječ o korupciji, gospodarskom i organiziranom kriminalu, ali isto tako da procesuiranje predmeta ratnih zločina, poznato vam je da je EU uložila značajna sredstva u smanjenje zaostataka broja predmeta ratnih zločina", rekao je Wigemark.  (Anadolija)

Kopirati
Drag cursor here to close