Beograd

Vučić oštro odgovorio Americi

Vučić je obrazložio svoj stav da se dolazeće generacije ne smiju opteretiti zamrznutim konfliktom koji je prepreka za povijesno pomirenje Srba i Albanaca
Vijesti / Politika | 25. 10. 2017. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duboko neslaganje o pitanju Kosova i Metohije i nastavak pritiska da Srbija prekine bliske odnose s Rusijom jesu dvije glavne točke oko kojih bi se mogao sažeti otvoreni i napeti sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD Hoyta Briana Yeea, pišu beogradske Večernje novosti.

Pozivajući se na izvore iz Vučićevog okruženja, list navodi kako se upravo oko ove dvije teme "vrtio" razgovor u Palati Srbije, čiji je prilog dan ranije bila ogoljena poruka Yeea - da Beograd više neće moći "sjediti na dvije stolice".

Srna piše kako su izvori lista prenijeli da je gost "dobronamjerno" savjetovao svom domaćinu da bi Srbija trebala poštivati teritorijalni integritet Kosova, i da su se najprije u toj točki pojavili "šumovi na vezama".

Kako je navedeno, Vučić je Yeeu na to ''bez uvijanja'' rekao: "Tako se niste ponašali prije devet godina".

Vučić je obrazložio svoj stav da se dolazeće generacije ne smiju opteretiti zamrznutim konfliktom koji je prepreka za povijesno pomirenje Srba i Albanaca, a nije propustio priliku da dužnosniku SAD objavi da Priština uporno i nekažnjeno koči provođenje sporazuma iz Bruxellesa.

"Neki su podigli larmu zbog toga što je iz banalnih tehničkih razloga za dva dana zakasnio ulazak srpskih sudaca u pravosudni sustav Kosova i Metohije, a Priština već 1.652 dana ne provodi obvezu da formira zajednicu srpskih općina i nikom ništa", poručio je Vučić svom sugovorniku.

Isti izvori navode da je drugi "kamen spoticanja" u teškom dijalogu bio odnos Beograda prema Moskvi, pri čemu je Yee, navodno, decidirano rekao da Srbija teško može jednom nogom da ide k Rusiji, a drugom k EU.

Uz to, američki diplomat je spomenuo i da je iz vizure Washingtona vrlo problematičan zahtjev Rusa iz Humanitarnog centra u Nišu da im se dodijeli status diplomatskog osoblja.

List navodi da su Vučićevi argumenti bili da Srbija ostaje strateški opredijeljena za eurointegracije, a da će i dalje razvijati prijateljske odnose s Rusijom, ali i Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima…

Gosta su, prenosi Srna, zanimale i dežurne teme - dokle se stiglo u istragama o slučaju "braće Bitići" i paljenju američkog veleposlanstva u Beogradu, medijskoj slici u Srbiji, kao i vladavini prava.

Vučić je, tvrdi izvor lista, rekao da nitko u Srbiji neće staviti pod tepih ta dva događaja i da se ide u smjeru efikasnog rješavanja sudskog postupka oko paljenja veleposlanstva, i da tu ne vidi probleme.

Ocijenio je kako su žalbe pojedinaca o cenzuri u Srbiji besmislica, a ''naveo je točno u dolar koliko su pojedini mediji dobili novca od stranih donatora, uključujući i Ameriku'', piše Srna.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close