Susret

Vučić od Schmidta očekuje izbalansiran pristup

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stupanj na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2021. u 12:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Chistianom Schmidtom.

Kako je priopćila Služba za suradnju s medijima predsjednika Republike, Vučić je Schmidtu poručio da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup "budući da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu", prenosi Tanjug.

''Iznio sam i naš stav o primjeni bonskih ovlasti i o tome se govorilo neskriveno i fer, jer je uredu da se kaže u lice što mislite. I on je meni rekao što misli. Bio je dakle otvoren razgovor, a nisu lake teme na stolu'', istakao je predsjednik Srbije, piše N1.

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH. On je iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Kako se navodi, Vučić i Schmidt su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regiji s naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Europskoj uniji.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stupanj na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Schmidt je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka europskoj integraciji.

''Visoki predstavnik Schmidt naveo je da je funkcionalnost države BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija kao i za napredak ka EU integracijama. Visoki predstavnik takođe je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji. On je pohvalio stalnu podršku predsjednika Vučića suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH'', priopćeno je iz OHR-a.

Inače, predsjednik Srbije je u više navrata govorio pohvalno o Schmidtu. Kazao je da se radi o iskusnom i ozbiljnom političaru koji dolazi iz velike zemlje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close