Boravi u Davosu

Vučić kritizirao izvještaj EP-a o BiH: Nema gorih secesionista od njih

Vučić je srbijanskim medijima rekao da je riječ o ''nevjerojatnim zaključcima'', izrazivši rezigniranost zbog dijelova koji se odnose na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2023. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu je u Davosu oštro kritizirao najnoviji izvještaj Europskog parlamenta, rekavši da su oni koji usvajaju takve dokumente "bezobrazni i bezobzirni" jer imaju dvostruke standarde u vezi sa secesionizmom, piše N1.

Povodom Izvještaja o primijeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike za 2022. godinu, koji je Europski parlament usvojio, Vučić je srbijanskim medijima rekao da je riječ o ''nevjerojatnim zaključcima'', izrazivši rezigniranost zbog dijelova koji se odnose na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

"Ima li gorih secesionista od njih?"

Naveo je da se u tom dokumentu ''osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od Srbije koji uključuju nelegitimne blokade, nasilne napade i prijetnju vojnom akcijom'', kao i da je usvojen amandman u kojem se osuđuje secesionistička retorika i aktivnosti u Bosni i Hercegovini i poziva na usvajanje sankcija protiv dužnosnika trećih država koji pružaju podršku secesionističkim politikama u toj zemlji.

''A ima li gorih secesionista, odnosno podržavatelja secesionističkih politika od onih koji pozivaju na to, baš te 22 zemlje Europske unije (koje su priznale Kosovo), ima li gorih secesionista od njih? Pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku'', kazao je Vučić, koji sudjeluje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je rekao da će se u petak u Beogradu sastati sa predstavnicima Njemačke, Francuske, Italije, SAD-a i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, navodeći da očekuje ''veoma, veoma težak razgovor''.

Pred Srbijom jedna od najtežih godina

''Pred nama su veoma teška vremena, to kažem posebno imajući u vidu (današnji) razgovor sa Lajčakom. Ovdje nitko ne želi da čuje ili da vidi da postoji drugačiji pogled. Jedino ih zanimaju sankcije, nezavisno Kosovo, nema protivljenja ničemu, tko se protivi, taj je naš protivnik'', naveo je.

Dodao je da je pred Srbijom ''odlučujuća, odsudna'' godina, ''jedna od najtežih u suvremenoj povijesti i u političkom i u ekonomskom smislu''.

Vučić je rekao i da će se državni vrh Srbije ''najkasnije u ponedjeljak'' obratiti javnosti da priopći ''što se od Srbije očekuje i po pitanju Kosova i uvođenja sankcija Rusiji''.

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je sporazum Beograda i Prištine moguće postići u narednih nekoliko mjeseci, Vučić je rekao da ''može i prekosutra, ako Kurti odustane od secesionističkih zahtjeva''.

Kopirati
Drag cursor here to close