I stanju u regiji

Vučić kod Erdogana: Razgovarali smo o kompliciranoj situaciji u BiH

''Pričali smo o svemu - od poštovanja integriteta BiH, ali i integriteta Republike Srpske u okviru BiH'', rekao je Vučić nakon sastanka s turskim predsjednikom.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2022. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razgovarali smo o situaciji u BiH i kompletnoj situaciji u regiji, kao i značaju infrastrukturnog povezivanja između Srbije i BiH te o tome kakvi su stavovi Srbije, kakvi Turske, i šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma - od poštovanja integriteta BiH, ali i integriteta Republike Srpske u okviru BiH'', rekao je Vučić nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je, uz najviše državničke počasti, primio je utorak u Ankari predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, javlja Anadolija.

Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palače u Ankari, a počeo je intoniranjem himni dvije zemlje.

Vučić je potom turske gardiste pozdravio turskim pozdravom "merhaba asker" (pozdrav vojnici).

Nakon zajedničke fotografije ispred Predsjedničke palače, uslijedio je sastanak Erdogana i Vučića, nakon kojega će dvojica lidera nazočiti sastanku Vijeća za suradnju na visokom nivou između Turkiye i Srbije.

Nakon sastanka bit će upriličeno i potpisivanje sporazuma, potom zajednička konferencija za novinare, a nakon toga i večera u čast srbijanskog predsjednika Vučića.

Dočeku ispred palače nazočili su ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu, ministar trezora i financija Nureddin Nebati, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, glasnogovornik Ureda predsjednika Turkiye Ibrahim Kalin, šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun te guverner Ankare Vasip Sahin.

Kopirati
Drag cursor here to close