Odluka je pala

Vučić ide u Tiranu, ide onda i RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da će s Vučićem "uskladiti zajednički stav" o sudjelovanju na summitu…
Vijesti / Politika | 05. 12. 2022. u 15:12 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, poručio da ide na summit lidera balkanskih zenmalja s Europskom unijom u Tiranu.

''Ako ne bih otišao, sigurno bi bilo velike štete. Razgovarao sam sa skoro svim suradnicima, maločas, jučer i danas, sa prijateljima i predsjednicima više zemalja i premijerima o odlasku u Tiranu'', rekao je Vučić.

''Ja nemam problem, nemam sujete, uvijek vodim računa o svemu. Nekad vas obuzme emocija, kada vam netko mjesecima i tjednima unazad proizvodi krize. One su nešto o čemu mediji samo izvještavaju, a ja sa tim moram da živim, da se brinem o našem narodu, da brinem o ekonomiji. Živ ste čovjek, morate da reagirate'', rekao je Vučić.

Dodao je kako mu se "omaklo, nije ni blesav ni lud, ni glup".

''Što se tiče Tirane, tamo će biti dobrih stvari za naše građane, poput smanjenja cijene roaminga. Za mene je vrlo teško kada je riječ o Kosovu, da razumijem taj jezik dvije strane, i to je ono što izaziva jad i bijes'', naveo je te dodao kako "nisam siguran, ali svakakako će neke koristi biti od mog odlaska u Tiranu".

Naime, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će s Vučićem "uskladiti zajednički stav" o sudjelovanju na summitu lidera Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u utorak, 6. prosinca Tirani. 

''Stav predsjednika Vučića o odlasku na samit u Tirani veoma je jasan, ali treba imati u vidu i činjenicu da je to summit EU i zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regije'', rekao je Dodik za Tanjug dodavši kako će zajedno odlučiti ići ili ne.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno.

''Kod nas u Bosni i Hercegovini su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usuglasiti s predsjednikom Vučićem'', rekao je dan ranije Dodik.

Na Dodikove najave reagirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

''Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici BiH. O tome odlučuju nadležni organi države. Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu'', poručio je Bećirović.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close