Sastanak

Vučić ne propušta ni jedan sajam, a Srbija ne želi ničiji teritorij

Vučić je, nakon sastanka s Draganom Čovićem izrazio zadovoljstvo što su i ove godine srpske kompanije iz raznih dijelova Srbije došle na Sajam u Mostar da predstave svoje proizvode
Vijesti / Politika | 09. 04. 2019. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je danas u Mostaru da ne propušta nijedan sajam gospodarstva u ovom gradu, jer želi da vidi srpske proizvode na svakom mjestu.

Vučić je poručio i da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regiji i nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji, te istaknuo da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju.

Vučić je, nakon sastanka s Draganom Čovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH, izrazio zadovoljstvo što su i ove godine srpske kompanije iz raznih dijelova Srbije došle na Sajam u Mostar da predstave svoje proizvode.

Vučić je podsjetio da već petu godinu za redom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

''Uvijek sam ovdje dobro dočekan i zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. I ove godine imamo srpske kompanije iz različitih dijelova Srbije koje su se došle predstaviti na mostarskom sajmu. Žao mi je što ih nije više i vjerujem da će sljedeće godine to biti u puno većem obujmu'', kazao je Vučić.

Dodao je kako želi da se srpski proizvodi prodaju u Širokom Brijegu, Mostaru i Grudama, a da se proizvodi iz Širokog Brijega, Mostara i Gruda prodaju u Beogradu i Novom Sadu.

''Želim još tješnju suradnju Srbije i Bosne i Hercegovine. 2015. godine imali smo razmjenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmjenu od dvije milijarde. Za nas je BiH ključni gospodarski partner i moje prisustvo ovdje je razumljivo i normalno'', kazao je predsjednik Srbije.

Poručio je kako bez obzira na teško povijesno naslijeđe i razlike u stavovima na ono što se u prošlosti zbivalo treba "graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumijevanju i sve bližoj suradnji".

Čović je rekao kako su razgovarali o svim temama suradnje BiH i Republike Srbije.

''Razgovarali smo o pitanjima našeg priključenja Europskoj uniji, našoj gospodarskoj suradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprijediti našu daljnju suradnju'', izjavio je Čović nakon sastanka.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o NATO integracijama, Čović je odgovorio kako je to tema o kojoj će se još dugu u budućnosti razgovarati.

''Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije'', dodao je Čović.

Inače, predsjednik Srbije je oko 9:30 sati sletio na mostarski aerodrom, nazočit će mostarskom Sajmu gospodarstva a posjetit će s Miloradom Dodikom Sabornu crkvu u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Vučić i Čović pred novinarima

Ne može za ručkom, može za večerom

''Što se tiče granice s BiH, ja ću vas podsjetiti na jednu činjenicu. Kada smo u Sarajevu dogovorili principe prema kojima bi trebali urediti granicu, da potpišemo taj sporazum i da završimo priču o granici, što je jednako važno i za BiH i za Srbiju, poslije toga neki su rekli: 'Izvinite, ne može to za ručkom'. Ja sam odgovorio, ako ne možemo za ručkom, možemo za večerom ili na sastanku, na bilo koji način. Međutim, od tada nismo imali napretka. Ja sam uradio sve što je bilo dogovoreno, ali na žalost to nije bilo dovoljno. U unutrašnje probleme Bosne i Hercegovine ne želim se ni na koji način miješati'', poručio je Vučić.

Kada je u pitanju suradnja s Miloradom Dodikom, Vučić je ustvrdio kako je ta suradnja uvijek bila dobra i u interesu Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

''Vjerujem kako u budućnost ta suradnja može biti još bolja i nitko nije imao problema zbog dobre suradnje s Republikom Srbijom. Naprotiv, to naša trgovinska razmjena najbolje govori'', zaključio je predsjednik Srbije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close