Matthew Palmer

Vrijeme je i za Mostar: BiH je ozbiljna briga Amerike

''Budući da se mnogo čuje o prevarama na izborima bitno je da sljedeća vlada osigura izbore koji je će biti u punoj mjeri transparentni.''
Vijesti / Politika | 19. 10. 2018. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je ozbiljna briga SAD-a'', rekao je Matthew Palmer, direktor odjela State Departmenta za Jugoistočnu i središnju Europu tijekom obraćanja na Beogradskom sigurnosnom forumu.

''Vidimo korumpirane političare koji koriste nacionalističku retoriku da pogoršaju podjele i jačaju podjele među narodima. Mladi uspješni ljudi napuštaju zemlju u velikom broju jer ne vide budućnost za sebe u BiH. S ovim egzodusom nema budućnosti za BiH. Ova tendencija se mora promijeniti, ali je glavni izazov za cijelu regiju problem korupcije. SAD rade s lokalnim partnerima da ojačamo vladavinu prava, neovisnost pravosuđa, da bi prevladavali ovu kulturu nekažnjavanja'', poručio je Palmer.

Kako je kazao, SAD rade s novim rukovodstvom BiH da bi se odgovorilo na izazove.

''Nadamo se da će sljedeća vlada biti formirana veoma brzo i da ćemo se fokusirati na ono što potrebno, ekonomske i političke reforme. Budući da se mnogo čuje o prevarama na izborima bitno je da sljedeća vlada osigura izbore koji je će biti u punoj mjeri transparentni. Krajnje je vrijeme da se riješi i problem u Mostaru gdje već desetljeće građani ne mogu izabrati lokalne vlasti'', naveo je, prenijela je N1.

Iznio je kritike na račun lidera.

"Usprkos naporima mnogih lidera da spriječe napredak, da zaglave put prema naprijed, građani BiH zaslužuju slobodnu europsku budućnost. SAD se zalažu za europske i euroatlantske integracije jer to je najbolji način da se osigura stabilna budućnost za BiH i cijelu regiju. Zato je potrebno da lideri odustanu od svojih ambicija, od bogaćenja samih sebe i krenu ka budućnosti'', rekao je i dodao kako će djelovati ''ako vide da je ugrožen Daytonski sporazum''.

''Kao jedan od jamaca Daytonskog sporazuma, mi smo jamac teritorijalnog integriteta BiH. Kada vidimo ugrožen daytonski sustav, djelovat ćemo''', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close