Iskorak

Von der Leyen: BiH treba djelovati jedinstveno

- Naša dosadašnja suradnja je bila odlična, na tome vam hvala. Nastavit ćemo ovako blisko surađivati i u narednom periodu
Vijesti / Politika | 01. 11. 2023. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto izjavila da je budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, kao jedinstvene, ujedinjene, suverene zemlje.

- Naša dosadašnja suradnja je bila odlična, na tome vam hvala. Nastavit ćemo ovako blisko surađivati i u narednom periodu. Da bi se iskoraci ostvarivali, BiH treba da djeluje jedinstveno, da nastupa s jednim glasom i jedinstvenim stavom. Mi, s druge strane, ne možemo dozvoliti nazadak po našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje - kazala je Von der Leyen.

Njena druga poruka je bila da "moramo raditi na zbližavanju naših gospodarstava".

Krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je kazala da je današnji dolazak Ursule von der Leyen prilika da se predstavi novi plan rasta Europske unije za zemlje ove regije.

- Mislim da svi trebamo iskoristiti priliku kako u regiji, tako i mi u BiH, da napravimo značajan iskorak temeljem ovog plana rasta koji nam se pruža na polju osiguranja kvalitetnih uvjeta za život svih stanovnika u BiH u svim segmentima života - navela je Krišto.

Video: Von der Leyen: Da bi se ostvarivali iskoraci BiH treba da djeluje jedinstveno

Po njenim riječima, ova posjeta predstavlja priliku da se upoznamo s novim planom rasta, odnosno s novom odlukom koju je EU donijela, a to je financijska odluka o pomoći šest milijardi eura zemljama regije.

Navela je da se dvije milijarde odnose na bespovratna sredstva, a četiri milijarde kroz različite vidove zajma.

- Mislim da se trebamo zahvaliti institucijama EU na ovoj potpori i pomoći, a sve ostalo u smislu implementacije ovih odluka i sredstava ovisi od svih nas, kad je u pitanju BiH - kazala je Krišto.

Bećirović i Cvijanović

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su danas predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i tom prilikom joj izrazili zahvalnost na posvećenom angažmanu i kontinuiranoj potpori koju pružaju Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala jasnu poruku svima u Bosni i Hercegovini da su dio evropske porodice, ali i pozitivan podstrek da se učine konkretni koraci na putu prema EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Konstatirali su da je Predsjedništvo BiH, kao i druge institucije na svim nivoima vlasti, napravilo važne iskorake na ispunjenju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije. U tom svjetlu, izrazili su očekivanje da će EU donijeti odluku o početku pristupnih pregovora o punopravnom članstvu s Bosnom i Hercegovinom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close