Jedna uniforma

Vojnici se ne presvlače 10 godina?!

Na ovaj problem, pišu banjalučke novine, u svom izvještaju za 2018. godinu, a koji je u izradi, upozorit će i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2019. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojnici u BiH nose jednu uniformu i po više od deset godina, otkrivaju Nezavisne novine pozivajući se na neimenovani izvor koji kaže kako kroničan nedostatak odjeće i obuće za profesionalno vojno osoblje još postoji, iako se na njega godinama upozorava.

Šarenilo

''Stanje se već duže vrijeme ne mijenja, pa tako pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, pored uniformi, fale i kabanice, čizme, jakne, košulje i slično'', kaže izvor Nezavisnih i dodaje kako je ovaj problem ''lako uočljiv svakom tko pogleda na grupu vojnika''.

''Shvatit ćete da je situacija neprihvatljiva jer je u pitanju šarenilo - kod jednog vojnika uniforma je zelena, kod drugog izblijedjela, sasvim neke druge nijanse'', rekao je neimenovani sugovornik.

Na ovaj problem, pišu banjalučke novine, u svom izvještaju za 2018. godinu, a koji je u izradi, upozorit će i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Nezavisne tvrde da je Šiljegović ljetos napravio presjek stanja u prvom polugodištu i upozorio na brojne probleme.

''U tom presjeku, uz ostalo, navedeno je i nezadovoljavajuće stanje u vezi s opskrbom prehrambenim namirnicama za potrebe OS BiH, kao i nedostatak odjeće, odnosno obuće. Nakon tog Šiljegovićevog upozorenja došlo je do poboljšanja određenih stvari, što se odnosi na opskrbu hranom, ali je problem u vezi s uniformama još aktualan'', kaže izvor Nezavisnih.

Kršenja ljudskih prava

U Šiljegovićevom izvještaju za prošlu godinu, po saznanjima novina, naći će se još niz stavki koje ukazuju na nezahvalan položaj pripadnika OS BiH.

''I u 2018. godini, kao i prethodnih, bilo je kršenja ljudskih prava u Ministarstvu obrane BiH, odnosno OS BiH. Pristiglo je više od 90 zahtjeva za intervenciju parlamentarnog vojnog povjerenika, pritužbi, molbi i sličnih akata'', kaže izvor, upućen u stanje u OS BiH.

Najveći broj pritužbi odnosio se na naknade koje nemaju karakter plaće, a gdje spadaju naknada za prijevoz, odvojeni život i slično.

''Bilo je i pritužbi koje se odnose na kršenje propisa u postupku postavljenja profesionalnih vojnih lica, te pritužbi koje se odnose na probleme koje profesionalna vojna lica imaju u zdravstvenom osiguranju'', napominje izvor.

Bez komentara

Šiljegović nije želio komentirati saznanja o njegovom izvještaju.

''U izradi je izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, koji će ići u parlamentarnu proceduru. Dok izvještaj ne bude gotov, ne mogu davati komentar'', rekao je Šiljegović kratko za Nezavisne.

''Kako ocjenjuju položaj pripadnika Oružanih snaga BiH, sa stanovišta njihove opremljenosti odjećom, obućom i ostalom opremom, pitanje je na koje nismo dobili odgovor iz Ministarstva obrane BiH. Komentar nismo uspjeli dobiti ni od Marine Pendeš, ministra obrane BiH'', pišu novine.

Kopirati
Drag cursor here to close