Ozbiljna država BiH

Vojna vježba s osiromašenim uranom: Ne zna se tko bi gađao ni čime bi gađao

Zamjenik ministra obrane Dragan Jerinić je za Nezavisne izjavio kako je laž da bi to bila bilo kakva vježba s osiromašenim uranom.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2018. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliku buru izazvala je vijest o tome kako bi uskoro na vojnom poligonu na Manjači, kod Banja Luke, trebala biti organizirana vježba na kojoj će biti korišteno streljivo s osiromašenim uranom.

General Oružanih snaga BiH Dragan Vuković, visoki časnik koji odlazi u mirovinu, potvrdio je Nezavisnim novinama kako je bio održan sastanak na kojem je bilo riječi o jednoj ovakvoj mogućnosti.

"Ja nisam bio na tom sastanku, ali kategorično sam bio protiv toga. Bilo je akata koji govore o korištenju municije s osiromašenim uranom, da bi bila jedna takva vježba, ali sve je još u fazi pregovora. Dakle, organiziranje vojne vježbe na Manjači još nije dogovoreno. Ne zna se ni tko bi bio od vojnika, ni tko bi gađao, ni čime bi gađao", rekao je general Vuković na pitanje šta je i koliko ima istine u svemu.

S druge strane, general Mirko Tepšić je rekao da uopće ne postoji odluka o održavanju ove vježbe.

"Razumijem i senzibilitet i moguću zabrinutost ljudi kad se u medijima plasira dezinformacija da će se na poligonu Manjača, u blizini naseljenih mjesta, koristiti ovakvo streljivo, ali to zaista nikome ne pada na pamet", rekao je Tepšić.

Naime, portal Dnevnik.ba je objavio dio dokumenata te navode o tome da su sastanku na kojem je dogovarana vježba prisustvovali vrh Ministarstva obrane BiH, ali i neki generali OS BiH. Kako je navedeno, vježba je dogovorena na sastanku s general-majorom Johnom Gronskim, zamjenikom zapovjednika američkih kopnenih snaga za Europu.

Navodno bi vježba bila realizirana kroz dvije faze: prvu teorijsku, koja bi podrazumijevala obuku časnika OS BiH od veljače do kraja 2018, i drugu praktičnu, koja bi bila organizirana početkom 2019. godine te bi u sklopu nje bili korišteni zrakoplovi A10, koji na sebi nose top 30 mm, vojnim krugovima poznat po tome što koristi streljivo s osiromašenim uranom.

Zamjenik ministra obrane Dragan Jerinić je za Nezavisne izjavio kako je laž da bi to bila bilo kakva vježba s osiromašenim uranom.

"Prvo, ja nisam prisustvovao nikakvom sastanku i nigdje nisam dao suglasnost za bilo kakvu vježbu. Do te konstrukcije je došlo jer je bio radni sastanak predstavnika OS BiH i američke države Maryland. Bila je ideja da se sagleda je li uopće moguće održati vježbu bilo kakve vrste", rekao Jerinić.

Navodi da su za bilo kakvu vježbu potrebni suglasnost Vijeća ministara i odluka Predsjedništva BiH, čega nije bilo.

"Na tom sastanku, jer sam se u međuvremenu raspitao, je dogovoreno da se mora upoznati i dobiti suglasnost i lokalne zajednice, entiteta i države, tako da je priča da bi se gađalo osiromašenim uranom čista laž", rekao je Jerinić.

Dodaje i kako je striktno rečeno da se u slučaju vježbe top 30 mm, koji koristi takvu vrstu streljiva, uopće ne bi smio koristiti, kako bi bio uklonjen kako ne bi ostale bilo kakve čestice koje bi mogle ugroziti zdravlje građana.

Za razliku od Jerinića, Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, Nezavisnim novinama nije mogla ništa reći na ovu temu.

"Ja uopće nemam tu informaciju. Otkuda vam to? Ne želim to komentirati", kratko je rekla.

Kopirati
Drag cursor here to close