Dogovori

Vlast bez SDA: Nikšić sjeda sa 11 stranaka

Nikšić će se, prema najavama, sastati s 11 stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2022. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je za sutra, 11. listopada, sazvao je sastanak 11 stranaka, a na kojem će se razgovarati o formiranju vlasti nakon Općih izbora, potvrđeno je za Klix.ba.

Ranije je Nikšić, govoreći za Dnevni avaz, rekao kako sa ''SDA opterećenom brojnim aferama, s ljudima koji se nalaze na crnoj listi, s katastrofalnim iskustvima'', nije spreman surađivati.

Nikšić će se, prema najavama, sastati s 11 stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

To su NiP, NS, NES, SBB, PDA, Bosanskohercegovačka inicijativa Fuada Kasumovića, Za nove generacije, BPS, Stranka penzionera i Mostarska priča (MP).

Nikšić je nakon izbora naveo kako je SDP ostvario ''najbolji rezultat u Kantonu Sarajevo nakon 2010. godine u zadnja tri izborna ciklusa''.

''Na razini Federacije smo uspjeli uglavnom povratiti mandate koje smo u prethodne četiri godine izgubili odlaskom trećine kluba SDP-a u drugi, tada novoformirani politički subjekt. Još važnije, kao Trojka imamo dovoljno mandata da krenemo u razgovore sa potencijalnim partnerima oko formiranja nove većine u Federaciji. U RS-u se SDP vraća u Narodnu skupštinu nakon 12 godina. Čine mi se malo preuranjene medijske analize rezultata u RS-u, s obzirom da glasovi dijaspore još nisu prebrojani, a tu ipak očekujemo podršku za naše kandidate, odnosno zajedničke liste. Čak i bez tih glasova podrška koju je dobio Vojin Mijatović pokazuje da u RS-u ima značajan broj građana koji žele i vole svoju domovinu'', rekao je za Avaz Nikšić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close