Uz pomoć MUP-a

Vlada HNŽ zaustavlja nelegalno eksploatiranje mineralnih sirovina

U ožujku će biti provedene kontinuirane akcije svih mjerodavnih županijskih institucija na zaustavljanju nelegalnoga eksploatiranja mineralnih sirovina na području HNŽ..
Vijesti / Politika | 06. 03. 2018. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj, 75. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije članovi Vlade raspravljali su o stanju eksploatiranja mineralnih sirovina na području HNŽ, te je zajednička ocjena kako je potrebno poduzeti još snažnije iskorake kako bi se zaustavilo nelegalno eksploatiranje.

Stoga je usvojen Zaključak kako će tijekom mjeseca ožujka, u suradnji s MUP-om i Županijskim tužiteljstvom, biti provedene kontinuirane akcije svih mjerodavnih županijskih institucija, na zaustavljanju nelegalnoga eksploatiranja mineralnih sirovina na području HNŽ.

Vlada je usvojila Prijedlog Programa rada Vlade HNŽ za 2018. godinu u kojem je težište programskih aktivnosti usmjereno na realiziranje strateških i prioritetnih ciljeva definiranih Strategijom razvitka HNŽ i Akcijskim planom za njezino implementiranje, te usvojenim sektorskim strateškim dokumentima i godišnjim planovima rada županijskih ministarstava, samostalnih županijskih uprava i županijskih upravnih organizacija.

Naglašeno je kako je Vlada ostala čvrsto opredijeljena za realiziranje preostalih obveza iz Akcijskog plana za realiziranje Reformske agende za BiH za razdoblje 2015.-2018.

Kao prioritetni ciljevi Vlade istaknuti su: podizanje razine sigurnosti građana - preventivno djelovanje u suzbijanju sigurnosnih izazova, održiva fiskalna politika i unaprjeđenje upravljanja Proračunom, poboljšanje kvalitete života građana - djelotvoran sustav zdravstva, učinkovita socijalna skrb i braniteljsko-invalidska skrb, podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima i posvećenost procesu europskih integriranja i regionalne suradnje uz bolje korištenje predpristupnih fondova EU.

Također, Vlada je usvojila izvješća o radu županijskih ministarstava u kojima su istaknute najbitnije mjere provedene tijekom 2017. godine.

Vlada je raspravljala o nastavku aktivnosti za zaključenjem ugovora o izvansudskim nagodbama kojima se rješavaju potraživanja fizičkih i pravnih osoba temeljem izvršnih sudskih rješenja. Odlučna u kontinuiranoj provedbi započetih aktivnosti, Vlada je zadužila Županijsko javno pravobraniteljstvo da za sljedeću sjednicu pripremi odluke koje će omogućiti nastavak započetog procesa koji je do sada polučio izvrsne rezultate.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja, Vlada je usvojila Informaciju o izvršavanju Programa Vlade HNŽ o dodjeli novčane pomoći za otvaranje radnih mjesta na području HNŽ za razdoblje od 2014. do 2017. godine. U Informaciji je istaknuto kako je u Programu sudjelovala 21 zadruga s 214 zadrugara koji imaju braniteljski status.

Također, naglašeno je i to kako je Vlada za realiziranje Programa u protekloj godini izdvojila 200.000 KM, dok je ove godine planirano 250.000 KM. Provedba Programa, uz ostale, obuhvaća mjere poticanja samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji kroz potporu obavljanja obrtničke djelatnosti i potporu razvitka i održivosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, Vlada je usvojila Izvješće o realiziranju županijskih novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2017. godinu u kojem je istaknuto kako je Ministarstvo odobrilo 1689 zahtjeva klijenata koji su ispunili uvjete i izvršilo isplatu novčanih potpora u iznosu od 900.000 KM.

Vlada je, razmatrajući Izvješće o radu Inspektorata Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, posebnu pozornost posvetila stanju u području visokoga obrazovanja zaduživši Ministarstvo da, za jednu od sljedećih sjednica, pripravi Informaciju o stanju u visokom obrazovanju HNŽ. Također, Inspektorat je zadužen da tijekom ove godine pozornost usmjeri i na provedbu inspekcijskih nadzora u visokoškolskim ustanovama u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close