Štrajk policije

Vlada HNŽ zabrinuta i ne vjeruje

Policajci traže hitnu isplatu dugovanja po izvršnim sudskim presudama te poručuju kako Vlada na ovaj način samo pokušava „kupiti vrijeme“ i izbjeći isplatu u skladu s proračunom za 2021. godinu.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2021. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada HNŽ-a izražava nevjericu i zabrinutost, osobito u svjetlu tradicionalno konstruktivnog i korektnog dijaloga na relaciji Vlada – Sindikat policije koji ne treba biti doveden u pitanje'', navedeno je u priopćenju županijske Vlade uoči štrajka pripadnika MUP-a HNŽ-a.

Vlada podsjeća na pozitivno

''Podsjećamo kako je novi Kolektivni ugovor s policijskim sindikatom potpisan u ožujku ove godine i kako je njime dodatno poboljšan materijalno-pravni status djelatnika MUP-a HNŽ-a u odnosu na povećanja policijskih plaća u tri proračunske godine za po 5% kroz Kolektivni ugovor iz 2018. godine. U prigodi potpisivanja ugovora prije nepunih osam mjeseci, predsjednik Sindikata policije javno je zahvalio Vladi na 'razumijevanju i korektnom dijalogu koji su doveli do popravka postojećeg Kolektivnog ugovora''', navela je Vlada HNŽ-a u priopćenju za javnost.

Vlada HNŽ-a podsjeća na, kako navodi, ''pozitivne ishode nedavnoga sastanka predsjednika Vlade i ministara iz pet županijskih resora (financija, unutarnjih poslova, obrazovanja, pravosuđa i zdravstva) s čelnicima šest sindikalnih organizacija korisnika županijskog proračuna HNŽ-a''. Navodi se da su tada ''približena stajališta i postignuto suglasje oko određenih koraka i objektivno moguće dinamike postupanja po sindikalnim traženjima''.

Obnova postaja i ureda

''Podsjećamo kako Vlada HNŽ-a kontinuirano poduzima aktivnosti kako bi funkcionalno i profesionalno jačala policijske strukture, kroz obuku i kadrovsko osnaživanje, te jačanje materijalno-tehničke opremljenosti. Konkretno, putem Ministarstva unutarnjih poslova ulaže se nezanemariv proračunski novac na stalno opremanje policijskih službenika kroz nabavu oružja, različite profesionalne opreme, odora, vozila, motocikala, obnovu policijskih postaja i ureda u kojima djelatnici MUP-a rade. Pored svega toga, i unatoč općoj izrazito nepovoljnoj situaciji i u smislu pandemijskih posljedica i osjetno slabijega punjenja Proračuna i u smislu globalnih gospodarsko-tržišnih kriza čije posljedice osjeća cjelokupno društvo, Sindikat policije sada u prvi plan stavlja traženja po naslijeđenim obvezama po pravomoćnim tužbama'', navedeno je.

Razboritost i mudrost

Vlada je i javno pozvala ''na razumno sagledavanje općeg stanja, na nastavak socijalnog dijaloga, na razumijevanje i poštivanje postignutih dogovora da će se novo sindikalno traženje naći na dnevnom redu kod pripreme i razmatranja ključnih financijskih dokumenata za ovu i sljedeću proračunsku godinu''.

Video: Štrajk upozorenja Sindikata policije HNK

''Ne želimo vjerovati kako postoje neke interesne skupine koji nastoje iskoristiti opravdanu zabrinutost i egzistencijalne strahove naših sugrađana uoči kalendarskoga ulaska u izbornu godinu. Ne želimo vjerovati kako postoje neki pojedinci koji potiču nemire, računaju na svoje naknade u postotcima po iznosima predmetnih tužbi. Želimo vjerovati u razboritost i mudrost rukovodstva i svih članova Sindikata policije koje poštujemo kao svoga socijalnog partnera, uvjereni u postizanje rješenja razgovorom i dogovorom, u duhu vremena i objektivnih mogućnosti'', navela je Vlada HNŽ-a.

Hitna isplata

Policajci traže hitnu isplatu dugovanja po izvršnim sudskim presudama te poručuju kako Vlada na ovaj način samo pokušava „kupiti vrijeme“ i izbjeći isplatu u skladu s proračunom za 2021. godinu.

Podsjećaju da je Sindikat policije s predstavnicima Vlade, odnosno sa ministrom unutrašnjih poslova Slađanom Bevandom i ministrom financija Adnanom Faladžićem, u lipnju ove godine održao sastanak na kojem su dogovoreni način i dinamika isplate ove vrste dugovanja za 2021. godinu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close