Zbog branitelja

Vlada FBiH traži od oba doma Parlamenta FBiH da zakažu hitne izvanredne sjednice

Ministar Bukvarević je podsjetio da je krajnje vrijeme da se Zakon usvoji jer demobilizirani branitelji od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2019. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila rebalans Proračuna za 2019. godinu. Rebalansom su osigurana sredstva u iznosu od 25 milijuna KM za realizaciju obaveza po osnovu Zakona o pravima demobiliziranih branitelja.

Također, Vlada je na prijedlog federalnog ministra za pitanja branitelja Salke Bukvarevića usvojila i zaključak kojim je zatražila od oba doma Parlamenta FBiH da zakažu hitne sjednice i na njima usvoje rebalans Proračuna i Zakon o pravima demobiliziranih braniltelja.

Ministar Bukvarević je podsjetio da je krajnje vrijeme da se Zakon usvoji jer demobilizirani branitelji od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje.

Kazao je i da je dosta njih sustigla i starost i bolest, da nemaju ni mirovine, ni plaće te da je ovo društveni problem i briga svih nas. Istaknuo je kako se nada da će parlamentarci i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH ovo pitanje staviti u prioritet i zakazati hitne sjednice, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

U priopćenju se navodi da su predstavnici braniteljskih organizacija još jednom podsjetili da inzistiraju na tome da zakon bude usvojen u srpnju te da njegova primjena počne od 1. srpnja 2019. godine kako su već i ranije zahtijevali.

Ovim zakonom predviđena je i naknada za demobilizirane branitelje u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama za branitelje u stanju potrebe, starosti od 57 godina i više.

Uvjet je i da su branitelji godinu bili pripadnici Oružanih snaga te da se 12 mjeseci nalaze na evidenciji zavoda za nezaposlene osobe, a nisu ostvarili mirovinu i ne primaju plaću.

Branitelji će imati rok od 30 dana da u općinske službe braniteljsko-invalidske zaštite predaju svu svoju dokumentaciju kako bi mogli početi ostvarivati ta prava, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close