Vrlo žurno?

Vlada FBiH ''otkrila'' rusko i kinesko cjepivo

Vijesti / Politika | 24. 01. 2021. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je većina država svijeta u poodmakloj fazi cijepljenja stanovništva protiv Covid-19, a neke države već provode revakcinaciju, Vlada Federacije i Ministarstvo zdravstva FBiH tek su u petak 22. siječnja "saznali" tko proizvodi cjepivo Sputnik, odnosno cjepivo kineskog proizvođača Sinopharma.

Ovo je, naime, navedeno u gotovo amaterski intoniranoj urgenciji koju je ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić jučer uputio Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

U dopisu naslovljenom sa "vrlo žurno", koji je u posjedu Inforadara, Mandić obavještava MVP kako je održan sastanak kojem su, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, nazočili i entitetski premijeri te ministri zdravlja na temu početka direktne nabavke vakcina, a nakon što im je postalo jasno kasni isporuka prvih cjepiva kroz sustav Covax.

Ono što dodatno šokira, kako piše Inforadar, osim samog njihovog "saznanja" tko proizvodi vakcinu "intrigantnog" imena Sputnik, jeste da Mandić kao ministar zdravlja od MVP-a, usred procesa cijepljenja koji se provodi u svijetu nad milijunima ljudi, traži "sažetak karakteristika" ovih cjepiva.

"Saznajemo da cjepivo "Sputnik" proizvodi Gamaleya, iz Ruske Federacije, a cjepivo protiv Covid-19 proizvodi Sinopharm iz Republike Kine. Kako bi se opredijelili o mogućnostima nabave gore navedenih cjepiva i količinama, ljubazno vas molimo da putem veleposlanstava Kine i Ruske Federacije zatražite za potrebe ovog ministarstva sažetak karakteristika navedenih cjepiva protiv Covid-19, registraciju cjepiva u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije", navodi, uz ostalo, Mandić.

Dakle, nakon svih propusta, otezanja, skandaloznog odnosa prema javnom zdravlju i životima stanovnika, mjesec nakon što je cijeli svijet uveliko u procesu imunizacije, uključujući i države regije, Vlada Federacije i Ministarstvo zdravlja imaju "saznanja" tko proizvodi koje vrste cjepiva, a od MVP-a BiH traže informaciju o njihovim "karakteristikama".

Pri tome, sada je već posve jasno i izvjesno, za građane Federacije bit će nabavljene i ruske, odnosno kineska cjepiva, što je u suprotnosti s planom koji je Vlada Federacije nedavno sačinila jer je u njemu predviđeno da cjepiva koje će nabaviti moraju biti registrirana u Europskoj agenciji za lijekove.

"Vlada Federacije BiH i FMZ opredijeljeni su da cjepivo protiv COVID-19, koje će se primjenjivati u Federaciji BIH, mora biti registrirano u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak žurnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno uporabe lijekova. Sva cjepiva koja budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet izdat od EMA", navedeno je u Vladinom planu.

Kopirati
Drag cursor here to close