Vlada brine za zdravlje građana

Vlada FBiH ograničava upotrebu cigareta, zabranjuje reklamiranje...

Vlada FBiH - Utvrđen Prijedlog zakona o zaštiti zdravlja od duhanskih proizvoda
Vijesti / Politika | 05. 07. 2018. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se, s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, uređuju mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabrana njihovog reklamiranja, promocije i sponzoriranja, sprečavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obavezne oznake na pakovanjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere.

Zakonom se osniva i Federalna komisija za zaštitu zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provođenjem zakona, priopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Vlada Federacije BiH je prepoznala pušenje kao vodeću bolest ovisnosti koja ima štetne posljedice po zdravlje stanovnika i u skladu s tim preuzela obaveze koje za Bosnu i Hercegovinu proističu iz potpisivanja Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, međunarodnog sporazuma koji zemlje potpisnice obavezuje na donošenje sveobuhvatnih multisektorskih strategija za kontrolu duhana, kao i donošenje zakonodavnih mjera, navodi se u priopćenju.

Analize dokazuju da duhanski dim sadrži više od 7.000 različitih kemijskih sastojaka, od kojih više od 100 djeluje štetno na organizam, a više od 70 je kancerogeno.

Opredjeljenja nadležnih organa i institucija u Federaciji BiH je da se kroz multisektorsku suradnju utvrde strategija i mjere radi promoviranja i podrške prestanku i smanjenju potrošnje duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i osigura sinkronizirana primjena mjera usmjerenih na smanjenje potražnje za duhanom i ponude duhana informiranjem, edukacijom i jačanjem javne svijesti o štetnosti duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Također, opredjeljenje je da bude osigurano dovoljno financijskih sredstava za kontrolu duhana s ciljem kontinuiranog smanjenja broja pušača i izloženosti duhanskom dimu i da nadležni organi i institucije u Federaciji BiH reguliraju odnose s duhanskom industrijom na potpuno transparentan način s ciljem zaštite politika javnog zdravlja i sprečavanja privilegiranog tretmana duhanske industrije.

Nacrt zakona je djelomično usklađen s Direktivom 2014/40/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 3. travnja 2014. godine o usklađivanju zakona i drugih propisa država članica o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih i srodnih proizvoda i Direktivom 2003/33/EZ o usklađivanju zakona i drugih propisa država članica o oglašavanju i sponzorstvu duhanskih proizvoda od 26. svibnja 2003. godine.

Također, djelomično, Nacrt zakona je usklađen s odredbama Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala, a predviđeno je da njegova primjena počne od 1.1.2019. godine.

Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje je nakon usvajanja u oba doma Parlamenta Federacije BiH, po njihovom zaključku, bio u tromjesečnoj javnoj raspravi, a 11.10.2017. godine održana je i središnja javna rasprava.

Inače, novi zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i za šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Zabrana se odnosi i na upotrebu duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Zakonom su propisani izuzeci od zabrane pušenja u posebnim prostorijama, a uvjete za ove prostorije će federalni ministar zdravstva propisati posebnim aktom.

Obveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene ovog zakona, a ustanove, poduzeća i druge pravne osobe dužni su svoje akte uskladiti sa odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka njegove primjene.

Novim zakonom predviđena je minimalna kazna od 100 KM za fizičku osobu koja postupi suprotno njegovim odredbama, a maksimalno 15.000 KM za privredno društvo ili drugu pravnu osobu.

U roku od 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona ministar će donijeti provedbene propise na osnovu ovog zakona.

NVO pozdravljaju ograničavanje upotrebe duhana u javnim prostorima u FBiH

Partnerstvo za BiH bez duhanskog dima i Udruženje "Progresivni Razvoj Organizacija i Individua" (PROI), u ime 40 nevladinih organizacija, pozdravljaju današnju odluku Vlade FBiH za usvajanje Prijedloga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

''Prijedlog zakona usvojen je danas na sjednici Vlade FBiH. Tom odlukom pokazali su da su spremni i voljni raditi u interesu građana i zaštiti njihovih osnovnih prava. Vjerujemo da će za nekoliko mjeseci implementacije već vidjeti brojne pozitivne efekte koje vidimo u državama sa sličnim zakonima. To građani ove države zaslužuju '', poručili su iz Udruženja PROI.

U priopćenju za javnost iz Udruženja PROI naglašavaju da donošenje tog zakona nije samo “preporuka dobre prakse” u cilju zaštite zdravlja i osiguravanja ljudskih prava, već i pravna obveza koju je BiH preuzela 2009. godine ratifikacijom Okvirne konvencije o kontroli duhana. Podsjećaju da je regulacija te oblasti nužan preduvjet i za EU integracije.

Upozoravaju na štetne posljedice konzumiranja duhanskih proizvoda, ali i naglašavaju da posebnu pažnju treba obratiti na izloženost duhanskom dimu koji predstavlja prijetnju po zdravlje i život nepušača.

Kopirati
Drag cursor here to close