Premijer RS BiH

Višković: Slavit ćemo 9. siječanj bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH

''Ovo je ozbiljan atak na RS, jer znate da se ranije išlo s ukidanjem himne RS, grba, zastave, što nije prošlo i onda je ostalo njeno ime i dan RS. A nitko neželi da pogleda povijesne činjenice'', rekao je Višković.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2019. u 15:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković ponovio je danas da će taj entitet, bez obzira na odluku Ustvanog suda Bosne i Hercegovine, slaviti 9.siječanj te naći način i da „ispoštuje“ odluku te pravosudne institucije, na čiji rad je uputio kritike.

''I Vlada i Narodna skupština RS-a će naći način da 'ispoštuju' odluku Ustvanog suda BiH, ali ćemo 9. siječanj slaviti i sve što više budu pritiskali taj datum ćemo slaviti na još veličanstveniji način. Ovo je borba. Ustvani sud BiH radi kako misli da radi, a RS će raditi kako treba i nijendog momenta nećemo pogaziti volju građana koji su na referendumu rekli da je 9. siječaj dan RS-a i on će kao takav ostati'', ustvrdio je on.

Smatra da odluka nije pravna, već politička.

''Znamo da je odluka tempirana da se dogodi baš u vrijeme kada treba da se formira vlast na nivou BiH'', rekao je Višković.

Tvrdi da je Ustavni sud svojom odlukom nanio štetu BiH, u kojoj ponovo u fokusu neće biti životna pitanja građana.

Neshvatljivo je, kaže, da je u odluci kojom se osporava zakon o Danu RS-a navedeno da Narodna skupština RS može da odredi neki drugi datum kao dan RS.

''To je isto kao kada bi neko vama rekao da ne možete slaviti rođendan 1. siječnja , jer je tada Nova godina, pa da izaberete neki drugi datum'', rekao je on.

Kazao je i da RS, iako ne prihvaća 1.ožujak , ne osporava drugima u BiH da ga slave.

''Međutim, očito ovdje imaju drugi aršini'', dodao je Višković koji smatra neprihvatljivim da u Ustavnom sudu BiH budu zastupljeni strani suci, kao i da ta pravosudna institucija preuzima ingerencije nekih drugih koji su ranije, kako kaže, pravili štetu pram RS.

''Ovo je ozbiljan atak na RS, jer znate da se ranije išlo s ukidanjem himne RS, grba, zastave, što nije prošlo i onda je ostalo njeno ime i dan RS. A nitko neželi da pogleda povijesne činjenice'', rekao je Višković i dodao da je „RS starija i od Ustavnog suda i sadašnje BiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close