Gost na Face TV

Kardinal Vinko Puljić: Stranci su obećali podjelu i isisavaju naš narod

Stranci su nekim našima obećali podjelu! Isisivanje naših građana je projekt, zapad dobiva gotove ljude, obitelji i djecu!
Vijesti / Politika | 12. 11. 2017. u 15:42 Bljesak.info
Kardinal Puljić gostovao je na Face televiziji

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kardinal Vinko Puljić gostovao je u emisiji Face to face, gdje je komentirao političke lidere, situaciju u BiH, razloge odlaska obitelji iz BiH, ali i o negativnom ozračju koje vlada u državi.

''Normalno je da zajednica treba imati glavu, ne smijemo računati, da onaj koji je prvi odgovoran i treba sve. Svi mi moramo činiti zajedništvo. Zajednica se gradi od osoba koje su odgovorne i spremne biti u suradnji i za opće dobro'', rekao je kardinal Puljić navodeći kako ''mi još nismo sazreli u demokraciji, jer nam je i ona je manjkava ako se ne poštuje ljudsko dostojanstvo, ljudska prava, ako se ne uvažava čovjek i ne stvara strategija općeg dobra.

''Ako lideri računaju na glasove i kako ih steći, onda stradava opće dobro'', kazao je Puljić, komentirajući lidere koji se kunu kako ne kradu, a pokrali su milijune.

Ljubav prema rodnoj grudi

Govoreći o odlasku kardinal je rekao da se u BiH mora više stvarati svjesnost ljubavi prema rodnoj grudi, jer stranci nas samo isisavaju kao gotov proizvod. Kao glavne razloge odlaska kardinal navodi naše poglede na svijet.

''U formaciji mladih, roditelji nisu odgajali mlade za život nego za uživanje, čim ne mogu uživati bježe. To je jedan ozbiljan problem, 'roditelj kaže neću da moje dijete pati ako sam se ja napatio'. To je krivo nitko nije uspio da se nije napatio, od malena se trn oštri, treba se stvarati ozračje da mladi budu hrabri suočiti se sa životnim problemima.Previše se očekivalo je drugi problem, i to ih je učinilo nesretnima. Ako čovjek ne zna uživati u onome što ima, on stalno pati za onim što nema i to ga čini nesretnim i traži bolju sreću'', smatra kardinal Puljić.

''To je zamorilo ljude i oni kažu, ma hajde idemo. I ima još jedan elemenat, sve je manje djece u Europi, veća je potreba za radnom snagom i njima je lako platiti više da dobiju gotove ljude. Nit su ih rađali nit su ih školovali, a treba im za izgrađivanje zemlje'', kazao je kardinal Puljić, dodajući kako se to ''isisavanje može smatrati svojevrsnim projektom.

Nemojte nas 'isisavati'

I u medijima treba izgrađivati svijest odgovornosti za rodnu grudu, kaže kardinal upozoravajući sve građane da ''sada i na nama leži izgrađivanje zemlje''.

''Treba dati do znanja da nas ne isisavaju; to moraju shvatiti i svjetski političari. Treba otvoreno reći nemojte nas isisavati, dajte da ovdje ulažemo i razvijemo život, a stvorite uvjete da bude država normalna i da svi budemo ono što jesmo. Treba stvoriti ozračje da ljudi žive identitet svoj u jednakopravnosti'', kaže kardinal Puljić upozoravajući da moramo biti realni i ne trebamo kukati što nas nema, nego trebamo stvarati ozračje da mi koji smo tu budemo ono što jesmo.

''Ne mogu država i stranka biti preće od naroda, oni moraju služiti narodu. Zakone donosimo ne da im robujemo nego da nam jamče sigurnost i tu je smisao koji je premalo prisutan u javnosti. Svi mi trebamo izgrađivati BiH, ali svatko an svom području'', rekao je između ostalog kardinal Puljić.

Obećali pobjedu

Nijedan narod ne može sam graditi ovu državu, tko god tako misli upropaštava ovu državu, smatra kardinal.

''Jednima se u Haagu sudi što su dijelili Bosnu a jedne se nagrađujeza isto. To ne možemo smatrati normalnim da se ozakoni entičko čišćenje. Smatram da to nije sretno rješenje, je li moguće drugačije, vjerojatno je, a oni koji su ovo skrojili nek kroje drugačije, ako su junaci'', rekao je kardinal i dodao da su stranci  ''nekim našim ljudima obećali podjelu'', ali da nije na njemu da to govori.

Kopirati
Drag cursor here to close