Istinomjer

SDA ispunila tri obećanja, HDZ BiH samo jedno

Djelomično je ispunjeno 11 posto odnosno 21 obećanja, a njih 47 odnosno 24,8 posto ispunjeno je manjim dijelom. Najveći broj obećanja njih 109 je ostalo neispunjeno.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2022. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranke SDA, HDZ BiH, SNSD, DF i DNS koje su krajem prosinca 2019. formirale Vijeće ministara BiH dale su ukupno 2.019 predizbornih obećanja.

Nakon što su tu koaliciju napustile DNS i SBB s 11 obećanja Istinomjer je nastavio pratiti ostale četiri stranke sa 189 obećanja, od tog broja u potpunosti je ispunjeno šest odnosno 3,1 posto, a još pet obećanja odnosno 2,6 posto ocijenjeno je kao ispunjeno većim dijelom.

Najlošiji saziv od 1996.

Djelomično je ispunjeno 11 posto odnosno 21 obećanja, a njih 47 odnosno 24,8 posto ispunjeno je manjim dijelom. Najveći broj obećanja njih 109 je ostalo neispunjeno.

SDA je imala 89 obećanja, DF 87, HDZ BiH 9, a SNSD tek četiri. SNSD nije ni imao program za Opće izbore 2018. godine. Četiri neispunjena obećanja SNSD-a odnose se na odbijanje daljeg napretka ka članstvu u NATO-u, odbijanje vojnih vježbi na teritoriji RS, ukidanje OHR-a i odlazak stranih sudaca u Ustavnom sudu FBiH.

Od 89 obećanja SDA na kraju mandata su samo ispunjena tri, a četiri su ocijenjena kao ispunjena većim dijelom. Od DF-ovih 87 obećanja ispunjena su samo dva.

Provedba Odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar jedino je ispunjeno obećanje HDZ-a BiH, tri obećanja ove stranke ocijenjena su kao djelomično ispunjena, a isto toliko ispunjeno je manjim dijelom.

''Ovo Vijeće ministara je jedno od najlošijih saziva od 1996. godine. Na samo brojevi već i ukupan dojam je takav da se može kazati da je ovaj saziv Vijeća ministara nešto što se ne bi ponovo dogoditi ovoj zemlji'', rekao je Denis Čarkadžić iz Istinomjera.

83 posto neispunjenih obećanja

Naime, Portal Istinomjer vršio je monitoring koje su vlasti na razini Vijeća ministara, entiteta RS i Kantona Sarajevo dale u mandatu 2018.-2022. Za razinu Federacije BiH to nije urađeno, jer je Vlada u tehničkom mandatu.

Proteklo mandatno razdoblje obilježeno je formiranjem koalicije na državnoj razini od stranaka s potpuno suprotnim programskim ciljevima u pogledu ključnih pitanja, kao što su članstvo BiH u NATO savezu, ustavne reforme ili reforma pravosudnog sustava u BiH, ali i potpunim zastojem rada na ključnim reformama i ispunjavanju prioriteta na putu k članstvu u EU.

Sve to, ponovo je dovelo do izuzetno niskog postotka ispunjenosti predizbornih obećanja stranaka na ovoj razini vlasti, na kojem je čak 83% obećanja ostalo u kategoriji neispunjenih.

  / Izvor: Istinomjer

''S druge strane, na razini Republike Srpske svjedočili smo davanju populističkih obećanja u kampanji 2018. godine, ali i neodgovornosti prema samim građanima od strane vladajućih stranaka koje većinom nisu imale jasno definirane predizborne programe, nego su posezale za onim obećanjima koja su se odnosila na već pripremljene projekte i infrastrukturne zahvate na lokalnoj razini. Ipak, i pored toga, više od polovine obećanja stranaka na vlasti u RS ostalo je neispunjeno'', navedeno je.

Vlada Federacije

Vlada na nivou FBiH od 2018. godine nastavila je djelovati u tehničkom mandatu i bez nekoliko ministara tijekom većine mandata, dok su neki ministri mijenjali stranke, te su obavljali i po nekoliko javnih funkcija na više nivoa vlasti odjednom. U tim okolnostima nije bilo moguće pratiti obećanja stranaka koje su participirale u njenom radu.

Mandat kantonalne vlasti u Sarajevu prije svega su obilježile rekonstrukcije vlasti u tri navrata, ali i činjenica da su stranke koje su formirale vlast ponudile jasan programski dokument.

''Na kraju treba istaknuti činjenicu da su stranke na svim razinama vlasti u BiH, koji su bili obuhvaćeni monitoringom Istinomjera, završile svoj mandat s više od 50% neispunjenih i nerealiziranih obećanja i mjera'', priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close