Sjednica

Vijeće ministara - O zgradi OSA-e BiH, plaćama, korištenju telefona i službenih vozila

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).
Vijesti / Politika | 09. 11. 2023. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim se jača bilateralna suradnja i omogućava međusobno priznavanje vozačkih dozvola.

Na taj način građanima Bosne i Hercegovine koji zakonito borave na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će omogućena zamjena vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, kao i građanima UAE-a koji zakonito borave u BiH. Radi se o vozačkim dozvolama koje su svrstane u ‘B’ kategoriju u BiH i ‘laku kategoriju’ u UAE-u.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa.

Izgradnja objekta za OSA-u 

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine će u suradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH izraditi idejni projekt objekta, procjenu potrebnih financijskih sredstava i definirati rokove za njegovu realizaciju te će Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke na razmatranje.

Na taj način bi se trajno riješio problem smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Podsjećamo da je još 2006. godine za potrebe izgradnje sjedišta OSA-e BiH kupljena parcela i postojeći objekt u ul. Adema Buće u Sarajevu (upravne zgrade poduzeća „Zrak), koji su uknjiženi na državu Bosnu i Hercegovinu, ali izgradnja nije realizirana zbog nedostatka sredstava.

Praćenje provedbe gender akcijskog plana BiH 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o osnivanju Koordinacijskog odbora za praćenje provedbe Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine.

U Koordinacijski odbor, kojim će predsjedati direktorica Agencije za ravnopravnost spolova pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, imenovani su predstavnici devet državnih ministarstava te drugih državnih institucija, upravnih organizacija, agencija i tijela Vijeća ministara BiH, uz predstavnike Brčko distrikta BiH.

Koordinacijski odbor, kao međuresorno i stručno tijelo Vijeća ministara BiH, koordinirat će provedbu i praćenje realizacije aktivnosti Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo na 26. sjednici, održanoj 18. 10. 2023. godine.

Imenovani članovi vijeća za GMO 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donijelo je Odluku o imenovanju članova Vijeća za genetski modificirane organizme, koje su iz različitih područja kandidirale znanstvene, stručne i obrazovne institucije iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Ovo vijeće, među ostalim, daje mišljenja i prijedloge u pripremi propisa o uporabi GMO-a, savjetuje mjerodavna tijela o pitanjima vezanim za njegovu uporabu te daje stručna mišljenja mjerodavnim tijelima državne uprave.

Utvrđena osnovnica za obračun plaća u DKP-ima 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, uz korekcije na sjednici.

Osim utvrđivanja osnovice za dosadašnja 53 diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine, Odlukom se uvode osnovice za još 10 DKP-a BiH koja su u fazi formiranja.

Prijedlog osnovice za obračun plaća u DKP-ima BiH za 2023. godinu urađen je na bazi podataka Međunarodne komisije Ujedinjenih naroda za državnu službu i uključuje, među ostalim, objavljene UN-ove indekse o troškovima života i stanovanja za prosinac 2022. godine.

Dopunjeni pravilnici o korištenju telefona i službenih vozila 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Pravilnik o dopunama Pravilnika o korištenju telefona.

Na taj način se Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava nabava mobilnih uređaja od operatora za 1 KМ kako bi se omogućilo određenim zaposlenicima pristupanje jedinstvenoj mreži, koja omogućava komuniciranje bez dodatnih troškova, a radi ostvarivanja financijskih ušteda.

Podsjećamo da je ranije Pravilnikom o korištenju telefona onemogućena nabava mobilnih uređaja u institucijama BiH, a ograničenja su uvedena i propisivanjem maksimalnih iznosa u korištenju telefona kao i sužavanjem liste korisnika mobilne telefonije.

Na sjednici je donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je pripremilo Ministarstvo financija i trezora BiH, uz određene korekcije na sjednici.

Izmjenama i dopunama Regulatornom odboru željeznica BiH odobrena je nabava jednog vozila srednje klase, umjesto vozila niže klase, kako je to bilo predviđeno ranijim pravilnikom.

Istodobno je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa utvrđeno pravo na korištenje službenih vozila za specijalizirane namjene, za potrebe inspektorata po uzoru na druge institucije koje vrše inspekcijski nadzor.

Odobrena sredstva za popunjavanje fondova IFAD-a

Vijeće ministara donijelo je Odluku o odobravanju sredstava za uplatu doprinosa u Trinaestom popunjavanju fondova Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) (2025. - 2027.).

Odlukom je odobreno 60.000 eura za Trinaesto popunjavanje fondova Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, sukladno obvezama koje proističu iz članstva Bosne i Hercegovine u IFAD-u.

Bosna i Hercegovina sedmi put sudjeluje u punjenju IFAD fondova.

IFAD-a je u Bosni i Hercegovini nakon 1995. godine odobrio sredstva za financiranje osam projekata u ukupnoj vrijednosti od 97,23 milijuna američkih dolara pod veoma povoljnim uvjetima.

Sjednica Vijeća ministara BiH bit će nastavljena u ponedjeljak, 20.novembra, kada je planirano održavanje i nove redovite sjednice, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close