Pitali smo

VIDEO | Političari i mi: Tko kome što daje?

Politologa, grupu studenata, profesoricu hrvatskog jezika i književnosti te političara koji broji dane petog mandata pitali smo jednostavno pitanje: "Što je za tebe mandat?".
Vijesti / Politika | 30. 09. 2022. u 09:50 J. Pervan |Bljesak.info
MANDAT: UŽIVANJE MOĆI BEZ ODGOVORNOSTI

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kroz četiri godine birači daju svojem kandidatu priliku da provede politiku koju je njima predstavljao u predizbornoj kampanji ili politiku koju birač vidi kao najbližu sebi. Birač u tom slučaju tom kandidatu vjeruje da će provesti ono što se i njega osobno tiče", kazao je za Bljesak.info politolog Ivan Kraljević.

Naime, Kraljevića, grupu studenata, profesoricu hrvatskog jezika i književnosti te političara koji broji dane petog mandata pitali smo jednostavno pitanje: "Što je za tebe mandat?".

Odgovori su različiti, no kako navodi Kraljević mandat u političkoj areni znači "dati u ruke", odnosno doslovce ovlastiti nekoga za nešto.

"Oni koji dobiju tu ovlast ne zastupaju, odnosno ne poimaju tako, dodjelu mandata kao da zastupaju građane koji su im dali povjerenje nego se stavljaju u poziciju toga da zastupaju ili svoje vlastite interese ili političke stranke koja ih je nominirala za određenu funkciju", naglasio je Kraljević.

Kako ističe, birači su ti koji najviše ispaštaju.

Pitanje koje se postavlja je znaju li birački kakvu odgovornost stavljaju u 'ruke' određene osobe, ali i znaju li političari kakvu odgovornost nosi mandat.

Što o mandatu misle studenti, koriste li ih političari na pravi način te je li dugogodišnji (grado)načelnik nakon više od 18 godina na vlasti razmišljao o odstupanju, pogledajte u prilogu.

Kopirati
Drag cursor here to close