Saslušanje

VIDEO | SIPA saslušala Josipa Šimića

Vijesti / Politika | 30. 08. 2017. u 12:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sumnje na objavu krivotvorenih dokumenata pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH priveli Josipa Šimića.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH saslušavaju Josipa Šimića. Šimić je priveden zbog sumnje da je objavljivao krivotvorene dokumente koji se odnose na navodno praćenje v.d. Glavne tužiteljice Gordane Tadić.

SIPA je naknadnopriopćila kako Šimić nije uhićen, nego je nakon saslušanja napustio službene prostorije,

Kako prenosi Žurnal.info, u trenutku privođenja Šimić se nalazio u društvu kćerke odbjeglog odvjetnika Faruka Balijagića.

''Simptomatično je i to da u trenutku dok je privođen Josip Šimić zbog objave falsificiranih dokumenata o praćenju Glavne tužiteljice, Tužiteljstvo BiH izdalo priopćenje u kojem tvrdi da su navedena dokumentacija o praćenju i transkripti razgovora autentični'', navodi Žurnal.

Tužiteljstvu BiH dostavljeni su dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji - praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, priopćeno je iz Tužiteljstva.

S obzirom na to da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima.

Podsjećanja radi, SIPA se danas oglasila priopćenjem za javnost, u kojem su naveli da v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje.

Ova reakcija je uslijedila nakon što su Tužiteljstvu BiH dostavljeni dokumenti koji navodno ukazuju na prisluškivanje razgovora Tadić i Jukić.

Te dokumente je Tužiteljstvu BiH dostavio upravo Šimić, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je još prije nekoliko dana na konferenciji za medije poručio da su ti dokumenti krivotvoreni. Nakon provedene istrage je to i utvrđeno, što je bio razlog za Šimićevo uhićenje.

Novinar Josip Šimić rekao je da je Tužiteljstvu BiH danas predao "transkripte prisluškivanih razgovora i praćenih mailova glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i dopredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Ružice Jukić".

"Obavijestio sam danas Tadić o njezinoj fizičkoj sigurnosti koja je ugrožena tajnim praćenjem i prisluškivanjem, ali ne samo njezina već i Jukićeva. Predavši transkripte prisluškivanih razgovora i praćenje mailova koje je vršila SIPA ispunio sam svoju građansku dužnost", naveo je Šimić, tvrdeći da je "dokument iz SIPA-e istinit".

Prema njegovim riječima, "rušenje Tadić je krenulo u veljači ili ožujku ove godine, a intenziviralo se nakon obraćanja ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića".

"Nakon što sam 20. kolovoza poslao prijavu i obavijestio da se Tadić prisluškuje nezakonito, Mektić je sazvao konferenciju za novinare i pozvao na rušenje ustavnog poretka BiH i institucija, a mene ponovo proglasio budalom", kaže Šimić.

Smatra da je Mektićevo reagiranje na njegov članak da glavnog tužitelja prati SIPA više nego vidljiva, jer je, kako kaže, bio "preplašen i u strahu".

"Mektić se boji istine", smatra Šimić.

SIPA je opovrgnula da je bilo praćenja i prisluškivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close