Britanski izaslanik

VIDEO | Peach poslao poruku građanima BiH

"Danas sam u Sarajevu u sklopu moje prve posjete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovdje", kazao je Peach.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2021. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach obratio se videozapisom građanima Bosne i Hercegovine, prvi put tijekom svoje posjete BiH.  

Peach je naveo kako je britanski premijer Boris Johnson tražio od njega da preuzme funkciju i na taj način podrži napore Velike Britanije širom regije, prenosi "Avaz". 

"Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan s jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava. Danas sam u Sarajevu u sklopu moje prve posjete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovdje. Ja već dugo radim u javnoj službi, na zadnjem poslu sam bio visoki oficir u NATO-u, a prije toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije", kazao je Peach u videporuci objavljenoj na Twitter profilu Matthewa Fielda, britanskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini.

Peach navodi da će spojit lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomacije, sigurnosti i trgovinskih odnosa.

"Da pružim podršku političkim rješenjima i promoviram euroatlantske integracije. Tijekom moje posjete BiH sastajem se s visoko rangiranim političarima, agencijama za provedbu zakona, parlamentarcima i, veoma bitno, sa mladim akterima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja. Radujem se bliskoj suradnji sa svim partnerima uključujući i visokog predstavnika i naše međunarodne saveznike i pružanju podrške onima koji su posvećeni postizanju napretka u ovoj zemlji", poručio je Peach.

Podsjetimo, specijalni britanski izaslanik je u utorak doputovao u BiH, a sastao se s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, kao i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom i britanskim veleposlanikom u BiH Matthewom Fieldom.

Kopirati
Drag cursor here to close