Tko će se otimati?!

VIDEO | Kao u šali, sad bi da se povuku paušali

Ministar financija Zoran Marković, pravdajući ovu odluku, ranije izjavio da povećanje plaća znači i veću samostalnost u radu.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2019. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva zastupnika DF-a u Skupštini Srednjobosanskog kantona zatražili su poništenje usvajanja zakona koji omogućava povećanje zastupničkih paušala i do sto posto, objavila je Federalna televizija. Zastupnici DF-a su tada bili suzdržani. Paušal bi, kako se šuška,  zbog pritiska javnosti, mogao biti i smanjen.

Naime, Klub DF-a u Skupštini SBK-a podnio je službenu inicijativu za održavanje izvanredne sjednice Skupštine na kojoj bi van snage bio stavljen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti ovog kantona usvojen 5. veljače. Od zastupnika, naročito opozicije, traže podršku svom zahtjevu.

''To je dobra volja zastupnika, a mi ćemo se potruditi kao zastupnici DF-a da iznađemo najbolji način, ukoliko ostane to povećanje, da ga usmjerimo na pravo mjesto'', kaže za FTV Amir Orlović, zastupnik DF-a u Skupštini SBK-a.


S druge strane, problem visokih primanja u politici, smatraju u SDP-u, potrebno je riješiti ukidanjem profesionalizacije na svim razinama, te smanjenjem visokih plaća zaposlenih i članova upravnih odbora u javnim poduzećima.

''Moralizirati poslije učinjenog nema svrhe. Paušal treba ukinuti, profesionalizam treba ukinuti, i to će riješiti sve. Ali to je sustavno rješenje od Federacije prema kantonu i to se ne može parcijalno raditi'', smatra Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK-a.

Usvajanje zakona prema kojem bi paušal sa sadašnje dvije osnovice mogao biti povećan na četiri, te tako iznositi više od 1.000 maraka, a za više od 20 profesionalnih zastupnika oko 2.500 mjesečnih primanja, naišlo je na osudu građana.

No, slično mišljenje, čini se, ne dijele članovi Vlade, te vladajuće koalicije SDA-HDZ, koji o ovoj temi nisu željeli razgovarati pred kamerama FTV-a.

Televizija podsjeća kako je ministar financija Zoran Marković iz HDZ-a BiH, pravdajući ovu odluku, ranije izjavio da povećanje plaća znači i veću samostalnost u radu.

''Daj ljudima koji rade, povećajmo plaće, povećamo primanja, a socijalna davanja samo onoliko da se preživi, pa će se onda ljudi otimati da rade'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close