5700

Velik odaziv birača u Mostaru

''Teško je predvidjeti izlaznost. Po nekom iskustvu, ako ih je u Mostaru bilo prvi dan 5700, možemo očekivati više od 10 ili 11 tisuća samo u Mostaru.''
Vijesti / Politika | 04. 07. 2020. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kazala je u Dnevniku Nove TV kako je u Mostaru 5700 osoba izašlo na birališta, ''što ukazuje na trend da će izlaznost biti veća nego 2016. godine''.

Drugi dan je dan kad se ide na izbore. "Teško je predvidjeti izlaznost. Po nekom iskustvu, ako ih je u Mostaru bilo prvi dan 5700, možemo očekivati više od 10 ili 11 tisuća samo u Mostaru. Za usporedbu, 2016. je bilo 15 tisuća u cijeloj BiH. Unatoč covidu, očito je interes velik", istaknula je Lovrin. 

Inače, dvadeset biračkih mjesta u Mostaru, na kojima se u subotu glasovalo za zastupnike u Hrvatski sabor, zatvorena su u 19 sati, a prvi dan izbora protekao je bez poteškoća.

Potvrdila je to za Fenu koordinatorica izbornoga procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, dodajući i to, kako je odaziv birača prvi dan glasovanja bio dosta dobar.

Zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ Petra Bakule i Gimnaziji Fra Grge Martića, u Mostaru, provodile su se epidemiološke mjere, dezinfekcija, a birači su se morali pridržavati i uputa o fizičkoj distanci.

"Članovi biračkih odbora nosili su zaštitne maske i rukavice, a birači, koji će po dolasku na biralište morali dezinficirati ruke, preporučalo se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić", podsjetila je koordinatorica izbornog procesa.

Modrić je pohvalila ovom prilikom birače koji su se, kako kaže, dosta dobro pridržavali epidemioloških uputa te nisu stvarali gužve.

U subotu ujutro u BiH, odnosno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu, počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH i inozemstvu održavaju se i u nedjelju, 5. srpnja, kada su najavljeni i izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj.

U BiH glasačima je dostupno 45 birališta.

Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U toj izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close