Generalna skupština UN-a

Veleposlanstvo Rusije o glasanju BiH: "Žalosno"

"Posebno je žalosna činjenica da je među protivnicima rezolucije koja je osmišljena da spriječi reviziju povijesti bila i Bosna i Hercegovina", priopćili su.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2022. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini komentiralo je glasanje na Trećem komitetu Generalne skupštine UN-a o nacrtu ruske rezolucije vezane za borbu protiv nacizma i neonacizma.

Njihov status prenosimo u cijelosti.

"Treći komitet Generalne skupštine UN-a usvojio je 4. studenoga ruski nacrt rezolucije "Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih vrsta praksi koje doprinose eskalaciji suvremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije". Za dokument je glasalo 105 država, protiv su bile 52 zemlje, 15 je bilo uzdržano.

Posebno je žalosna činjenica da je među protivnicima rezolucije koja je osmišljena da spriječi reviziju povijesti bila i Bosna i Hercegovina, koja je ranije ne samo podržavala ruski projekt, već je bila i jedan od njegovih koautora. U ovom koraku vidimo udar na tradicije antifašizma koje su povijesno jake na ovom području, što je isključivo prouzrokovano pogrešno shvaćenim vrijednostima i neopravdano izoštrenim osjećajem solidarnosti sa Zapadom u kontekstu ukrajinske krize.

Svjedoci smo kako se u Ukrajini i preko Ukrajine faktički rehabilitira nacizam. Smatramo da je potpuno neprihvatljivo da se problem neonacizma promatra kao moneta za potkusurivanje u pokušajima tzv. kolektivnog Zapada da se obračuna s Rusijom", naveli su iz Veleposlanstvo Rusije na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close