Ferguson

Veleposlanik na odlasku: I pivo je dokazalo da ne postoje razlike

Gdje god da smo bili, bez obzira da li smo pili Sarajevsko, Nektar ili Karlovačko, susreli smo se s istom toplinom…
Vijesti / Politika | 09. 08. 2018. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hvala i vidimo se'', napisao je sada već bivši britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson u svojem oproštajnom postu na blogu.

''Sarajevo, ljubavi moja.  Sarajevo, my love. To sam pjevao na mojoj oproštajnoj zabavi.  Ali, nakon četiri godine istraživanja i upoznavanja ove prelijepe i posebne zemlje, trebao sam pjevati: Bosno i Hercegovino, ljubavi moja'', napisao je Ferguson.


Dodao je kako je raditi u Bosni i Hercegovini kao britanski veleposlanik značilo raditi ''jedan od najzahtjevnijih poslova u karijeri – posao koji uvijek fascinira, a često i frustrira''.

''Tijekom mog boravka ovdje, radio sam koliko sam mogao da pomognem da se izgradi bolja i prosperitetnija zemlja, u kojoj se svi građani osjećaju sigurno i kao kod svoje kuće. Puno toga smo uradili. Ali, jasno je da još mnogo toga ostaje da se uradi i moj sjajni nasljednik Matt Field će nastaviti s tim radom. I dok pakujem torbe i idem prema aerodromu, nosim osjećaj duboke zahvalnosti što smo moja porodica i ja imali priliku da upoznamo i zavolimo Bosnu i Hercegovinu. Pokušali smo u potpunosti iskoristiti tu priliku'', napisao je Ferguson.

Kaže kako su posjetili naše gradove, džamije, crkve, muzeje i galerije, penjali se na naše planine, išli na rafting i plivali u vašim jezerima.

''Naučili smo vaš jezik, ili bar pokušali, ako ništa drugo. Stekli smo prijatelje za cijeli život. Divili smo se nevjerojatnom bogatstvu vaše prirode, povijesti, kulture i različitosti. I, kao što je divna britanska političarka Jo Cox jednom rekla – puno više je onoga što vas ujedinjuje nego onog što vas dijeli. Prevelik je broj vaših lidera koji govore o vašim razlikama.  Ali, ja ih nisam uopće primijetio.  Gdje god da smo bili, bez obzira da li smo pili Sarajevsko, Nektar ili Karlovačko, susreli smo se s istom toplinom, istom darežljivošću i istim smislom za humor. A, ako se možete zajedno smijati, onda sigurno možete zajedno i živjeti, napredovati i biti uspješni'', napisao je Ferguson.

Građanima BiH poželio je ''uspjeh koji zaslužujete, a koji su vam vaši lideri, koji rade sa ciljem podjela, toliko dugo onemogućivali''.

Video: Sarajevo ljubavi moja u izvedbi benda Britanske ambasade Sarajevo

''Usprkos svim frustracijama zadnje četiri godine, ostajem optimist. Upoznao sam veliki broj talentiranih mladih ljudi koji žele da se okrenu k budućnosti, a ne k prošlosti. Makedonija nam svojim primjerom pokazuje da se stvari brzo mogu promijeniti, na bolje.  A promjena će se sigurno desiti i u BiH. Ja se samo nadam da će se desiti što prije. Hvala vam na vašem gostoprimstvu i prijateljstvu. Uvijek ćemo biti ponosni na našu posebnu vezu sa Bosnom i Hercegovinom. Uvijek ćemo biti ponosni što nam je najmlađa kćerka rođena u Sarajevu. Ja ću uvijek biti ponosan što sam imao priliku da budem mali dio povijesti ove zemlje i što sam pomogao da se prodube veze između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH. I, gdje god da krenem, gdje god da me posao odvede, uvijek ću biti veleposlanik Bosne i Hercegovine'', napisao je Ferguson. 

Kopirati
Drag cursor here to close