Formiranje vlasti

Većini fali jedna ruka

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno bira s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2018. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranci demokratske akcije (SDA), Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nedostaje samo jedan zastupnik za većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, pišu Nezavisne novine.

Na ovogodišnjim izborima za državni organ zakonodavne vlasti SDA je osvojila devet mandata, HDZ BiH pet mandata, a SNSD šest mandata, s tim što će stavove SNSD-a slijediti i Obren Petrović koji je izabran s liste SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno bira s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Prema rezultatima ovogodišnjih izbora, SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno imaju 21 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH. Odnosno, za parlamentarnu većinu potrebna im je samo još ruka jednog državnog parlamentarca.

''Iako još uvijek nije poznato tko će biti partner SNSD-a i HDZ-a BiH u vlasti izvjesno je kako će ove stranke voditi pregovore sa SDA, jer su lijevo orijentirani politički subjekti ranije ocijenili besmislenim mogućnost koaliranja sa strankama s etničkim predznakom'', prenose Nezavisne novine.

U broj od 21 zastupnika, koliko imaju SDA, HDZ i SNSD, nisu uračunata dva poslanika iz Socijalističke partije (SP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), a što bi bilo dovoljno da se oformi parlamentarna većina od 23 zastupnika.

Naravno, nije isključeno ni da druge političke stranke promijene mišljenje i prije formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH odluče podržati etničke stranke, odnosno biti dio nove parlamentarne većine.

Kopirati
Drag cursor here to close