Završilo brojanje

Kreću žalbe nakon rezultata: Tko je kome krao u Mostaru?

HDZ BiH pripalo je najviše mandata – 13, Koalicija za Mostar dati će 12 vijećnika, dok će BH Blok predstavljati njih šest. Hrvatska republikanska stranka imat će tri vijećnika, a koalicija Ostajte ovdje jednog.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH utvrdilo rezultate lokalnih izbora za grad Mostar, neke od stranaka već su počele pisati žalbe. Najviše mandata osvojili su HDZ BiH i Koalicija za Mostar, a u gradsko vijeće ulazi 35 vijećnika sa pet lista.

HDZ BiH pripalo je najviše mandata – 13, Koalicija za Mostar dati će 12 vijećnika, dok će BH Blok predstavljati njih šest. Hrvatska republikanska stranka imat će tri vijećnika, a koalicija Ostajte ovdje jednog.

Klub Hrvata bit će sastavljen od 15 vijećnika iz tri stranke, 14 vijećnika iz pet stranaka brojat će Klub Bošnjaka, dok će Klub Srba imati četiri vijećnika iz tri politička subjekta. U Vijeću će sudjelovati i dva vijećnika iz Kluba Ostalih. Iz SDP-a i HDZ-a ipak najavljuju žalbe i smatraju kako ovi rezultati nisu konačni.

''Imamo dojam da proces nije tekao u skladu sa zakonom i da su se događale brojne manipulacije, i u Starom gradu našem partneru su nedostajala dva glasa za osvajanje mandata, smatramo da su osvojili mnogo više'', kazao je Arman Zalihić, predsjednik GO SDP-a Mostar.

U HDZ-u smatraju kako su jedan mandat u izbornoj jedinici jug izgubili zbog izborne prijevare, zbog čega su pokrenuli tužbu pred nadležnim tužiteljstvom.

''Kad Tužiteljstvo provede istražne radnje, okonča istragu, podigne prijave, dođe do epiloga, SIP ocijeni da je to utjecalo na izborni rezultat, taj mandat se mora oduzet SDA i dodijeliti HDZ-u. Kad će to bit, ključno je pitanje'', istaknuo je Slaven Zeljko, predsjednik GO HDZ-a Mostar.

Nitko od predstavnika Koalicije za Mostar nije htio pred kamere, ali BHR neslužbeno doznaje kako će se SBB žaliti zbog određenih nepravilnosti. Po izbornom zakonu svi rezultati moraju biti potvrđeni do 20. siječnja a po statutu konstituirajuća sjednica Vijeća mora biti održana u roku od 14 dana. 

''Treba konstituiranje Vijeća da završimo, izbrati predsjednike, dopredsjednike, klubove, gradonačelnika da bi Vijeće moglo i morati početi sa radom sa svim onim točkama koje čekaju već osam godina'', istaknuo je Slaven Bevanda iz HRS-a.

Video: CIK utvrdila rezultate lokalnih izbora u Mostaru

''Moramo razgovarati sa svima. Ne može se vlast napraviti bilo kakva ako svi koji su dobili mandate ne budu participirali u njoj u korist grada Mostara'', podsjetila je Boška Ćavar iz Naše stranke.

Unatoč objavi rezultata, situacija u Mostaru još uvijek nije do kraja jasna.

Nijedan subjekt nema potreban broj vijećnika za dvotrećinsku većinu od 24 ruke te će do uspostave vlasti doći kroz neku od mogućih matematičkih koalicija. Gradsko vijeće će nakon uspostave izabrati i gradonačelnika.

Najčešće se spominju Mario Kordić iz HDZ-a koji je osvojio 13.780, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar sa 12.532 glasova te Irma Baralija iz Naše stranke, navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close