Sastanak sa Grlić Radmanom

Varhelyi: Izbori će se održati, bojkot nas ne vodi nikamo

Varhelyi je istaknuo kako su razgovori o Bosni i Hercegovini bili posebno napeti i teški.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2022. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi sastao se u ponedjeljak u Zagrebu sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Varhelyi je istaknuo kako su razgovori o Bosni i Hercegovini bili posebno napeti i teški, s obzirom da se datum izbora u toj zemlji bliži bez postignutog dogovora, što će, po njemu, utjecati na političko stanje unutar zemlje.

''Vidjeli smo i složili se da je propuštena barem jedna ključna godina u životu BiH, 2021. mogla je i trebala je biti godina da se stvari urede za budućnost BiH. To je bila godina bez izbora na vidiku, godina kada se napredak u zakonodavnoj reformi mogao postići. To smo propustili i već vidimo posljedice, a to je stanje bez napretka u 14 glavnih prioriteta na putu BiH prema statusu kandidata za članstvo. Uz mir i stabilnost, potrebna je konstruktivnija unutarnjopolitička situacija u BiH kako bi se ova zemlja suočila s izazovima u budućnosti'', izjavio je Varhely.

Pozdravio je aktivnosti BiH oko zajedničke vanjske i sigurnosne politike u stavu prema ruskom ratu u Ukrajini, ali je naglasio kako nema napretka unutar zemlje u provođenju reformi.

''Veliko je razočarenje da nemamo dogovora oko ustavnih i reformi izbornog okvira. U listopadu ćemo u BiH imati izbore, pa ćemo nastojati u suradnji s našim prijateljima u BiH da ti izbori budu slobodni, pošteni i da nas vode prema jednakoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda. To je ključna tačka dugoročne stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Bojkot i nepriznavanje izbornih rezultata neće nas odvesti nikamo'', poručio je Varhelyi.

Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu Zapadnog Balkana i nastavak proširenja po individualnom pristupu i načelu vlastitih zasluga, uz primjenu postojećih kriterija i uvjeta za proširenje, kazao je Grlić Radman.

''Hrvatska podržava tekuće pregovore Crne Gore i Srbije s Europskom unijom, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu te evropsku perspektivu za Kosovo'', kazao je Grlić Radman te nastavio:

''Situacija u BiH je zabrinjavajuća. Ključ ostaje u izmjeni Izbornog zakona. Potreban je nastavak angažmana EU-a i Sjedinjenih Američkih Država u nastavku pregovora kako bi se omogućili slobodni, pošteni, legalni i legitimni izbori. Izbori po ovakvom izbornom zakonu nisu ustavni'', rekao je Grlić Radman, prenosi Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close