Velikani

Uzimaju milijune, a problemi im tisuće: Stranke još nisu platile kazne

Stranke novac nisu namjenski trošile, donacije nisu prijavljene. Adekvatnog zakonskog mehanizma da se ovo spriječi nema.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2020. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji financijskih izvještaja političkih stranaka za 2017. godinu, zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o financiranju stranaka, novčano kaznila njih 32.

federalna televizija navodi kako stranke novac nisu namjenski trošile, donacije nisu prijavljene te da adekvatnog zakonskog mehanizma da se ovo spriječi nema.

Nitko, navodi FTV, nema potpunu sliku koliko stranke dobiju novca, od koga, na koji način i na što sve potroše. Ono što se zna je da svake godine dobiju više od 18 milijuna maraka proračunskog novca, no sporno je kako ga utroše.

Tijekom 2017. godine utvrđeno je da su 32 stranke prekršile zakon o financiranju i kažnjene su, između ostalih:

Narodni demokratski pokret (NDP) - 87.000 KM

Stranka demokratske akcije (SDA) - 11.500 KM

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) - 8.500 KM

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) - 7.500 KM

Demokratska fronta (DF) - 6.500 KM

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - 5.500 KM

Srpska demokratska stranka (SDS) - 5.000 KМ

Savez za bolju budućnost (SBB) - 3.100 KM


Do danas većina kazni nije plaćena. Kažnjeni su, jer novac nisu uplaćivali u humanitarne svrhe, nisu ga koristili za ostvarivanje stranačkih programa, nisu evidentirali donacije ili ih nisu uplaćivali na račun.

"Stvarno je s te strane apsurno da po nekoliko milijuna dobiju iz proračuna, a da im je problem da nekoliko tisuća, ili desetak tisuća, maraka platiti sankcije, koja je beznačajna u odnosu na ono što dobiju iz proračuna i za različite svrhe", kazala je Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH.

Prema istraživanju Transparency Internationala, stranke dugovanja imaju i prema javnim poduzećima, dobavljačima, ne plaćaju čak ni račune.

''Neodgovorno ponašanje političara rezultat je nepostojanja sankcija. Scenarij se ponavlja, kazni nema, ni pravosudnih, ali ni od građana'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close