Izbori

Utrka u Bihaću: SDA-ov kandidat Tigar rekorder po debljini dosjea

Najviše pozornosti javnosti privukao je kandidat SDA – Hamdija Abdić Tigar, aktualni zastupnik u Zastupničkom domu Federacije.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2022. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bihaća birat će 5. veljače sljedeće godine novog gradonačelnika jer je Šuhret Fazlić, zbog mandata u Skupštini USK-a, otišao s ove pozicije.

U utrci je pet je kandidata - dolaze iz SDA, SDP-a i POMAK-a, a dva su nezavisna.

U ime Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu POMAK za fotelju gradonačelnika će se boriti Elvedin Sedić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.

Volonteri

Kandidat za gradonačelnika iz Socijaldemokratske partije je Adnan Habibija. Među nezavisnim kandidatima za gradonačelnika je Amarildo Mulić, aktualni direktor Nacionalnog parka Unat te uposlenik Gradske uprave Damir Đug.

No najviše pozornosti javnosti privukao je kandidat SDA – Hamdija Abdić Tigar, aktualni zastupnik u Zastupničkom domu Federacije.

''Želimo unaprijediti uslugu građanima, investitorima. Mislim da imam još energije da to uradim i imam dobar tim koji sam okupio oko sebe koji će zajedno sa mnom raditi i kao volonteri, a povest ću određen broj ljudi sa sobom u gradsku upravu ako dobijem povjerenje građana u šta apsolutno ne sumnjam'', rekao je Abdić.

No, valja podsjetiti kako je SDA-ov kandidat za gradonačelnika Bihaća više puta osuđen za nasilničko ponašanje, razbojništvo i oštećenja tuđe stvari.

Ranije je Centar za istraživačko novinarstvo BiH pisao kako ratni zapovjednik Armije BiH, ''ima najdeblji dosje među političarima u Federalnom parlamentu''.

Osuđivan pet puta

Zbog različitih krivičnih djela Abdić je osuđivan ukupno pet puta. Najstroža kazna mu je izrečena 2007. godine za razbojničku krađu u Bihaću nakon završetka rata.

Tada su razvojačeni branitelji Abdić i Emin Pivić u kafiću zarobili gosta, poduzetnika Nedžada Bajrića. Skoro četiri sata udarali su ga nogama, rukama, pištoljem i ostalim predmetima, prijeteći da će ga ubiti ukoliko im ne preda 200 tisuća njemačkih maraka.

Pivić je, shvativši da neće dobiti traženi iznos novca, ranio Bajrića u nogu. Oduzeli su mu automobil, mobitel, narukvicu, sat i novac koji je imao kod sebe. Kantonalni sud u Bihaću je Pivića osudio na tri, a Abdića na dvije godine zatvora.

Od razbojničke krađe do pravosnažne presude proteklo je desetljeće. Abdić je u tom periodu zbog nasilničkog ponašanja osuđivan još triput. Dobio je ukupno 20 mjeseci uvjetne zatvorske kazne za kafanske tučnjave iz 1998. godine u Bosanskom Petrovcu i 2004. u Bihaću te za tučnjavu 2005. godine na stadionu Nogometnog kluba „Jedinstvo“ u Bihaću.

Dvije godine je odlagao odsluženje zatvorske kazne koju je dobio zbog razbojništva da bi, konačno, 2009. godine bio prinudno priveden u Kazneno-popravni zavod Zenica.

Patriota

Godinu dana prije nego što će se kandidirati na općim izborima 2018. za Federalni parlament Abdić je s nekoliko suboraca uhićen zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća odbrane Vlade Šantića. Nekoliko dana poslije pušten je na slobodu i mogao je krenuti u političku kampanju. Na izborima je osvojio četverogodišnji mandat u Federalnom parlamentu. tijekom mandata povremeno će zastupničku klupu mijenjati optuženičkom, navodi CIN.

Abdić je, sa suoptuženima, oslobođen je optužbe za ubojstvo generala Šantića.

Međutim, to nije bio posljednji sudski proces koji je vođen protiv Abdića tijekom mandata. On je 2016. godine, nakon što mu je supruga javila da se posvađala s drugom ženom, otišao pred radnju njenog partnera i više puta nogom udario u vrata automobila. Osuđen je 2020. godine zbog oštećenja tuđe stvari na novčanu kaznu od 500 KM.

Tijekom kampanje za opće izbore, Abdić je poručio kako je ''u protekle četiri godine bio lokal patriota i svaki dan sam se trudio da stvorim novu vrijednost od koje će korist imati građani''.

 

 

 


Kopirati
Drag cursor here to close