Zastupnički dom

Usvojen Zakon o uvođenju diferencirane stope PDV-a

Na prijedlog zastupnice Dušanke Majkić (SNSD), stopa PDV-a na osnovne namirnice će umjesto stope od pet posto, kako je to ranije predloženo, biti nula.
Vijesti / Politika | 30. 08. 2022. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 32. sjednici Zastupničkoj doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Zakon o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, odnosno uvođenju diferencirane stope PDV-a.

Na prijedlog zastupnice Dušanke Majkić (SNSD), stopa PDV-a na osnovne namirnice će umjesto stope od pet posto, kako je to ranije predloženo, biti nula.

Novom odlukom, po sniženoj stopi PDV-a od nula posto, oporezuje se promet dobara i usluga i to na: lijekove, brašno, kruh, mlijeko i mliječne proizvode, ulje, sol, šećer, hranu za bebe.

Također, po višoj stopi PDV-a od 22 posto, oporezivat će se promet i uvoz dobara i usluga i to na: visokokvalitetna vina i cigarete, parfeme, nakite, satove, luksuzna vozila, umjetinčka djela te ostale proizvode koji se svrstavaju u luksuzne potrebe.

Ovaj Zakon će biti na snazi do kraja godine, točnije do 31. prosinca.

Međutim, ranije su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UNO) upozorili da uvođenje diferencirane stope PDV-a nije moguće učiniti u roku od osam dana, što zakon čini neprovedivim.

Iz UNO su ranije kazali da primjena ovog Zakona bi bila moguća najranije u roku od šest mjeseci nakon njegove objave. S obzirom da je, kako je to usvojeno u utorak na Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ovaj Zakon na snazi samo do kraja godine - teško je reći da će se uopće i implementirati.

Kopirati
Drag cursor here to close