Buško jezero

Usvojen Zakon o hidroakumulaciji - Tomislavgradu i Livnu više novca

Prijedlog, čiji je predlagatelj Stipan Šarac, zastupnik Hrvatskog nacionalnog pomaka u Domu naroda Parlamenta F BIH, dobio je jednoglasnu potporu sa 35 glasova ZA.
Vijesti / Politika | 09. 12. 2021. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata usvojen je na današnjoj 15. sjednici.

Prijedlog, čiji je predlagatelj Stipan Šarac, zastupnik Hrvatskog nacionalnog pomaka u Domu naroda Parlamenta F BIH, dobio je jednoglasnu potporu sa 35 glasova ZA.

Podsjetimo, prethodno je 27. rujna 2021. Zastupnički dom Parlamenta FBiH, na svojoj 25. redovnoj sjednici, na inicijativu zastupnika Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) Petra Galića i Ante Bakovića – Šišina, također jednoglasno prihvatio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

Pojednostavljeno, radi se o hidroakumulaciji Buško jezero.

Budući da je na osnovu dosadašnjeg zakona, općinama na čijem je području zemljište potopljeno radi hidroakumulacija, dio prihoda bio vezan isključivo za količinu proizvedene struje ili iskorištenu vodu, dopunjenim zakonom je kao kriterij uvedeno i vrednovanje potopljene površine kao najvažniji faktor koji dosad uopće nije vrednovan, kako ističe predlagač ovog zakona, izaslanik Stipan Šarac.

Bez obzira na količinu proizvedene električne energije, hidroakumulacijom je zauzeta površina i potrebno je odrediti minimalni iznos nadoknade za lokalnu zajednicu, dodaje on, te je dopunjenim zakonom reguliran zajamčeni minimalni iznos naknade po tom osnovu od 1.500 KM po hektaru potopljene površine bez obzira na to koliko će struje biti proizvedeno ili potrošeno vode.

Obračun naknade prema prethodnom stavu treba da se vrši najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu.

U daljnjem tijeku sjednice Doma naroda traje rasprava o Nacrtu zakona kojim sadašnji Zakon o električnoj eneregiji u FBiH treba dopuniti odredbom o zabrani gradnje malih hidroelektrana.

Prethodno su bez mnogo rasprave izaslanici upoznati s informacijom o stanju u rudnicima uglja u FBiH, s podacima koji su se mogli čuti i tijekom nedavnih prosvjeda rudara, odnosno problema zbog nagomilanih dugova rudnika, zastarjele radne opreme i drugih uzročnika negativnog poslovanja većine ovih gospodarskih društava, osim nekih izuzetaka.

Kopirati
Drag cursor here to close