Federacija

Ustavni sud sprema mjere za provedbu odluka

Vijesti / Politika | 31. 08. 2017. u 09:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Budimir najavila je danas da će biti predložene mjere kako bi se u tom entitetu provodile odluke tog suda.

''U Federaciji BiH imamo veliki problem s neizvršavanjem odluka Ustavnog suda FBiH. Novo rukovodstvo radi analizu neizvršenja tih sudskih odluka, nakon čega ćemo zauzeti stav i predložiti mjere kako bi se ova neprihvatljiva situacija prevladala'', rekla je Budimir.

Naime, izaslanstvo Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, u kojem su bili predsjednica te pravosudne institucije Vesna Budimir, potpredsjednik Šahbaz Džihanović i tajnik Ustavnog suda Federacije BiH Zaim Osmanović posjetila je danas Ustavni sudu Republike Srpske.

Budimir je istaknula kako je time uspostavljena suradnja ova dva entitetska suda.

''Sigurna sam da će se ta suradnja nastaviti, razvijati i da će doprinijeti ustavno-pravnog poretka i zaštiti ljudskih prava građana i naroda u entitetima'', rekla je u izjavi novinarima.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerald Selman je istaknuo kako su na sastanku razmijenili iskustva u vezi s pozicijom, ulogom i značajem ustavnih sudova entiteta u ustavno-pravnom poretku BiH.

''Ovo je jedan novi vid suradnje i komunikacije, budući da dosad na ovoj razini nismo imali sastanke. Nadamo se da će naša dalja suradnja doprinijeti razvoju, zaštiti i kontroli ustavnosti i zakonitosti te ojačati vladavinu prava u okviru nadležnosti ustavnih sudova entiteta'', naglasio je Selman.

Iako je organizacijska struktura ovih sudova na različit način definirana u entitetima, značajan je, kaže, njihov razvoj kako bi građani u potpunosti mogli osjetiti funkcioniranje ovih institucija u zaštiti njihovih osnovnih ljudskih prava.

''U sljedećem razdoblju posebnu pažnju treba posvetiti načinu funkcioniranja ustavnih sudova entiteta te da zakonodavna i izvršna vlast bude u funkciji stvaranja najboljih uvjeta za njihovo funkcioniranje'', rekao je predsjednik Ustavnog suda RS-a.

Istaknuo je kako u RS-u postoje svi potrebni zakoni za rad Ustavnog suda, za razliku od Federacije BiH te Ustavnog suda BiH, koji radi po internim pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close