GDS BiH

Ustavne promjene i izborni zakon BiH realizirati istovremeno

''Građani imaju pravo znati kome treba dati glas za budućnost BiH'', poručuju iz GDS-a BiH.
Vijesti / Politika | 11. 03. 2018. u 18:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Građanska demokratska stranka (GDS) BiH predlaže da se ustavne promjene i izborni zakon BiH realizuju istovremeno kako bi se osigurao novi demokratski iskorak, decentralizacija i ubrzao proces unutrašnjih i euro integracija, priopćeno je iz te stranke.

GDS BiH predlaže: uvođenje trećeg vijeća u Parlamentarnu skupštinu (PS) BiH-Vijeća općina i gradova BiH; izbor izaslanika-predstavnika naroda i nacionalnih manjina u Dom naroda BiH; izbor zastupnika u Zastupnički dom PSBiH iz pet izbornih jedinica.

Ova stranka također predlaže da se Predsjedništvo BiH bira na itravnim izborima kroz jednu izbornu jedinicu ili na PSBiH.

U priopćenju se navodi da prijedlozi GDS-a BiH osiguravaju punu ravnopravnost i reprezentativnost građana, naroda i manjina u PSBiH i na svim razinama vlasti (lokalne i entiteske vlasti i u Distriktu Brčko) ukoliko se i Izbornim zakonom onemogući svaka vrsta dominacije i diskriminacije državljana i državljanki BiH po bilo kom osnovu.

Dodaje se da bi se izravnim izborom gradonačelnika u Mostaru, Brčkom i Sarajevu osiguralo i demokratsko pravo građana da biraju i da budu birani i to bi predstavljalo značajan doprinos jačanju povjerenja u institucije sustava.

''Odgovorima na Upitnik EU Bosna i Hercegovina je ušla u briselsku fazu izgradnje novih standarda i vrijednosti i nužan je ozbiljan zaokret u ekonomskom i socijalnom razvoju koji moraju osigurati i reformirane institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti'', navode u GDS-u BiH.

Ova stranka smatra da su u izbornoj godini poželjne koalicije koje će voditi europsku politiku i javno objaviti program i planove za reforme, nositelje i rokove za njihovo ispunjenje.

''Građani imaju pravo znati kome treba dati glas za budućnost BiH'', poručuju iz GDS-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close