Sastanak

Ustav FBiH dosljedno se provodi samo u Mostaru i Sarajevu

Tema sastanka je bila Zakon o principima lokalne samouprave FBiH i njegove usklađenosti sa Ustavom Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2021. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović primio je danas u posjetu predsjedavajućeg Komisije za lokalnu samoupravu Parlamenta FBIH, Irfana Čengića i člana Komisije, Hasana Muratovića.

Tema sastanka je bila Zakon o principima lokalne samouprave FBiH i njegove usklađenosti sa Ustavom Federacije BiH. Zajednički je zaključeno da Ustav FBiH predviđa osnivanje gradova samo na teritoriji dvije ili više općina, odnosno uvezivanjem dvije ili više općina u Grad, a Zakon je propisao dodatne kriterije ali nije uvažio eliminatorne kriterije propisane Ustavom FBiH.

Po tom zakonu je osnovano preko 15 gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a time ugašene općine. 

Poseban problem predstavlja što je Ustav FBiH propisao da se svi gradonačelnici gradova biraju od strane Gradskog vijeća a ne građana na izborima, dok se u praksi Ustav FBiH dosljedno provodi samo u Gradovima Sarajevo i Mostar.

S obzirom da praktično ovo dovodi u sumnju da je svaki zakon o proglašenju tih gradova u suprotnosti sa Ustavom FBIH, u narednom periodu će se razmotriti da li je bolje rješenje uložiti apelaciju Ustavnom sudu na Zakon o principima lokalne samouprave ili u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine raditi na amandmanu na Ustav kako bi se ovaj član izmijenio u smjeru dozvoljavanja osnivanja gradova na teritoriji jedne općine.

Kopirati
Drag cursor here to close