Glazbenica u politici

Upoznajte Ljubinku Kulišić: Harmonikašicu koja se natječe za člana Predsjedništva BiH

Ako kandidatura okonča onako kako se ona nada, 27-godišnja glazbenica neće biti samo prva žena u najvišem državnom organu izvršne vlasti, niti najmlađa osoba u ovoj ulozi.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2018. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako unesete Ljubinka Kulišić u Google, pretraživač će vas upoznati s mladom harmonikašicom iz Zvornika, koja je odlučila ući u utrku za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ako kandidatura okonča onako kako se ona nada, 27-godišnja glazbenica neće biti samo prva žena u najvišem državnom organu izvršne vlasti, niti najmlađa osoba u ovoj ulozi. Bit će, vjerojatno, prva koja u političku borbu ulazi revoltirana zbog, kako kaže, odnosa države prema perspektivnim mladim ljudima kakva je i sama, piše N1.

Da li je ozbiljna u namjeri da se kandidira, još ni sama ne zna. No, kada je u pitanju njena glazbena karijera, do sada se nije nimalo šalila:

Prve dvije godine osnovnih studija završila je u Bernu. Posljednju godinu bachelor programa i master studij završila je u Luganu na jugu Švicarske.

U isto vrijeme, radila je u jednoj glazbenoj školi u Švicarskoj, a paralaleno se educirala i kao glazbeni pedagog. Godinu dana radila je kao asistent u Torontu, gdje je upisala doktorski studij.

Tema njene doktorske dirertacije je utjecaj kabale na glazbu jednog suvremenog švicarskog kompozitora. Pokušaj da nađe stalno zaposlenje u Zvorniku nije, kaže, polučio rezultatima:

"Svi su me ignorirali, svi inspektori i ministri, kada sam se žalila na problem duplog zapošljavanja. Postoje nastavnici u školama u Zvorniku i Srbiji, koji rade na dva radna mjesta i imaju pune norme. Ja sam dugo bila nezaposlena. Ni sada nemam stalno zaposlenje, kao ni moja sestra. Žalile smo se, ali niko nije ispoštovao zakon. Shvatila sam da je ovo jedini način da se borim. Država je u rasulu i to nije onako kako sam očekivala, kao u zemljama u kojima sam studirala i radila, prije nego što sam došla u svoju zemlju - zemlju u kojom sam ja ono što zaista jesam i gdje se zaista osjećam dobro. Netko mi je predložio da se kandidiram i ja sam odlučila da se kandidiram", pojasnila je Ljubinka.

Mladu glazbenicu novinari su pitali boji li se konkurencije, s obzirom na to da je kandidaturu za člana Predsjedništva iz Republike Srpske ranije najavio i aktualni predsjednik ovoga entiteta, Milorad Dodik:

"Ja nemam ništa sa njim. Niti mi je on, niti bilo od njegovih savjetnika odgovorio na moj mail kada sam ukazivala na kršenje zakona. On mene ignorira, ignoriram i ja njega. Ja igram pošteno, za njega nisam sigurna."

Detalje kampanje nije željela otkrivati. Službena predizborna kampanja još nije počela i zbog toga, kaže, želi igrati pošteno.

"Zalagala bih se za mlade ljude. Pomogla bih im da shvate tko su oni ustvari, da steknu samopouzdanje, da vjeruju u svoju zemlju, da ne traže utočište u nekoj drugoj zemlji, jer tamo nikada neće biti na svome. Ja sam sigurna u ono što govorim. Živjela sam u multinacionalnom, multikulturnom gradu - u Torontu. Živjela sam u Švicarskoj. To da li sam ja Srpkinja, Hrvatica, Bošnjakinja, Indonežanka - to je apsolutno privatna stvar i to nikako ne može da utječe na moje samoostvarenje, na ono što ja jesam, koje ime imam, kojem se Bogu molim. To je intimna stvar i nije potrebno da je iznosimo toliko agresivno u javnost."

Ljubinka tvrdi da je podržavaju i oni koje zna, i oni koje zna. Ipak, tvrdi da zbog svojih stavova nerijetko bude predmetom optužbi da je "izdajnik vlastitog naroda":

"Kada bi pročitali moju biografiju, shvatili bi da to nije tako. Ja sam radila sve najbolje, ali sam ja ta koja je bila diskriminisana kada je meni nešto trebalo. Vratila sam se u državu. Hoću da napredujemo. Hoću da pomognem u obrazovanju. Hoću da se nešto unaprijedi, ali meni nitko nije izašao u susret..."

 "BiH je moja domovina. Drugu domovinu nemam. Imamo veće probleme od toga da tražimo da se odvajamo kao država od Bosne i Hercegovine. RS je entitet i za mene je Daytonski sporazum najbitniji. Ne bih išla ka separatizmu. Dovoljno smo separatisani u cijeloj regiji."

 Facebook stranica "Ljubinka Kulišić - za člana Predsjedništva BiH" u trenutku pisanja ovoga teksta ima preko 1 000 lajkova i preko 1 000 ljudi koji stranicu prate. Mlada glazbenica zadovoljna je dosadašnjom podrškom.

Kopirati
Drag cursor here to close