Uoči Skupštine HNŽ-a

Martinović: ''Nadam se da će poruka iz Mostara imati širi odjek''

Na dnevnom redu današnje sjednice su amandmani na Ustav HNŽ-a i Izvješće o radu Županijskog suda u Mostaru za 2020. godinu.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2021. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Većina hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a je pokrenula pitanje donošenja amandmana na Ustav koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda'', kaže dopredsjedavajući Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Tomislav Martinović, prije početka Sjednice Skupštine HNŽ-a koja se održava u ponedjeljak u dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Na dnevnom redu današnje sjednice su amandmani na Ustav HNŽ-a i Izvješće o radu Županijskog suda u Mostaru za 2020. godinu.

FOTO: Bljesak.info / Sa Četrnaeste (XIV) sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije

''Ovo je nastavak konzistentnosti politike koja ide u pravcu da se svi narodi jednako osjećaju na svakom djeliću teritorija BiH i da mogu jednako konzumirati sva svoja prava koja im ustavna pozicija donosi'', kazao je Martinović, pojašnjavajući da to samo po sebi znači da su u to pitanje uključili i problem legitimnog predstavljanja.

''Nadamo se da će ova današnja dobra poruka iz Mostara, odnosno HNŽ-a imati širi odjek i da će se čuti dalje, po pitanju Izbornog zakona i da ćemo biti dosljedni i osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju sa sudbinom'', poručio je dopredsjedavajući Martinović.

Dodao je da nema razloga da ne izglasaju amandmane na Ustav i pošalju jasnu poruku svima da se tako''moramo ponašati''.

FOTO: Bljesak.info / Sa Četrnaeste (XIV) sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije

''Sam izuzetak ne znači ništa, ako se on neće implementirati na području cijele Bosne i Hercegovine. Nismo ostavili ništa nedefinirano, s tim što je naša preporuka i traženje da koncept Ustava nastavimo. Ima jako puno pitanja koje treba razriješiti, kao pitanja instituta i institucija koje odavno nemamo, ni ustavno-pravnom sustavu niti u funkcioniraju i nema razloga i potrebe da oni i dalje egzistiraju u Ustavu'', kazao je Martinović dodajući da će u tom pravcu ići prijedlog zaključka prema Skupštini, da se nastave izmjene ustava HNŽ-a kako bi kroz neko vrijeme došli u poziciju kada imamo ustav koji odgovara realnom stanju na terenu.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, kazao je da treba nastaviti daljnje procedure.

Foto: Bljesak.info / Sa Četrnaeste (XIV) sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije

''Ima stvari koje se ne mogu na razini kolegija dogovoriti da se u određenim segmentima se mora i politika uključiti. Mi ćemo s današnjim usvajanjem ovih šest amandmana, koje je kolegij pripremio kao neki pročišćeni tekst amandmana koji su uložili klubovi u prethodnom periodu i amandmana na amandmane koje su u proteklom razdoblju uloženi i riješiti ona goruća i tekuća pitanja. To su konstituivonost srpskog naroda, upotreba jezika i pisanja i ravnopravno sudjelovanje u donošenjem odluka za zakone i uredbe za koje se traži da bude većina u svakom klubu naroda, odnosno većina od ministara iz svakog naroda u Vladi za pojedina pitanja'', kaže Špago.

Odluka, dodaje, koja će vjerojatno biti usvojena, već danas stupa na snagu, a u Službenom glasniku će biti objavljeno ovisno o stručnoj službi Skupštine koja radi na tim aktivnostima.

Također, razmatrat će se Prijedlog zaključka Kolegija Skupštine HNŽ-a vezano za proceduru iz čl. 105. i 109. Poslovnika Skupštine HNŽ-a te Prijedlog zaključka zastupnice Ive Raguž.

Sa Četrnaeste (XIV) sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije - Uoči Skupštine HNŽ-a: Nadam se da će poruka iz Mostara imati širi odjek

FOTO: Bljesak.info / Sa Četrnaeste (XIV) sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije
Kopirati
Drag cursor here to close