Određene mjere zabrane

Ukinut pritvor zbog paljenja institucija BiH

Vijesti / Politika | 07. 04. 2014. u 14:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlučujući po prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora osumnjičenima Salemu Hatiboviću i Nihadu Trnki, Sud Bosne i Hercegovine 4. travnja donio je rješenje kojim je ukinut pritvor osumnjičenima i određene im mjere zabrane, priopćeno je danas iz Suda BiH.

Hatibović i Trnka osumnjičeni su za kazneno djelo terorizam, a u vezi s paljenjem zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH 7. Veljače.

Osumnjičenima je oduzimanjem putnih isprava, te zabranom izdavanja putnih isprava, kao i zabranom korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine - izrečena zabrana napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja.

Zabranjeno im je i međusobno sastajanje, a obavezni su se javljati nadležnom državnom organu jednom tjedno, javlja Anadolija.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.
U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora, priopćeno je iz Suda BiH.

Hatibović, koji je rođen u Sarajevu, i Trnka, rodom iz Konjica, a nastanjen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, uhićeni su mjesec nakon paljenja objekata i vozila u Sarajevu, 7. ožujka ove godine.

Tijekom masovnih prosvjeda u Sarajevu, na kojima se 7. veljače okupilo nekoliko tisuća građana, zapaljene su zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Predsjedništva BiH i Arhiva BiH.

Izgorjeli su neki od najvrednijih dokumenata čuvani u Arhivu Bosne i Hercegovine, smještenom u zgradi Predsjedništva BiH.

Nestala je najvrednija i neprocjenjiva arhivska građa, potvrdio je tada Andrej Rodinis, savjetnik u Arhivu BiH.

Dževad Bećirević, načelnik općine Centar u Sarajevu, kazao je tada da je gotovo cijela zgrada Općine izgorjela.

"Matične knjige su sačuvane, kao i arhiv. Druga šteta će se riješiti, ali ovo je nečuveno", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close