Generali ubačeni u arenu

Udruženje generala BiH: Bljesak je bio legitimna vojna operacija

Udruženje generala BiH smatra očiglednim da su i bosanskohercegovački i hrvatski generali "ubačeni u arenu".
Vijesti / Politika | 12. 08. 2021. u 19:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje generala BiH smatra očiglednim da su i bosansko-hercegovački i hrvatski generali "ubačeni u arenu".

Naime, danas su umirovljeni generali Vojske Republike Hrvatske održali sastanak s premijerom Plenkovićem.

Bez obzira na sve, kako se navodi u priopćenju, ovaj sastanak u Vladi RH je državnički potez premijera Andreja Plenkovića, te da je, po njihovim riječima ''sada lopta u dvorištu Republike Hrvatske i sigurno je da će uslijediti određene aktivnosti i ne treba biti puno pametan pa zaključiti, da će lopta biti vraćena u Sarajevo''.

Iz Udruženja generala BiH podsjećaju, Tužiteljstvo BiH je uputilo ''zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju 14 zapovjednika HV, koje tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja Hrvatske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tom prilikom je ubijeno više civila''.

- Namjera Tužiteljstva BiH, nam nije dovoljno jasna. Hoće li vojni autoriteti, generali, i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini biti kolateralna šteta, tek ostaje da vidimo. Očigledno je da su i bosansko-hercegovački i hrvatski generali ''ubačeni u arenu'' . Pitamo se hoćemo li zajedno s kolegama iz Hrvatske, platiti fakturu loših i neprimjerenih odnosa Predsjednika RH prema državnim institucijama BiH, te značajno hladnih odnosa dvije vlade - ističe se u priopćenju.

Bilo kako bilo, dodaje se, dvije države imaju razlog za brigu i obavezu za brzu pravnu i političku reakciju.

- Naše mišljenje je da je Operacija HV ''Bljesak'' bila legitimna vojna operacija i želimo vjerovati da je provedena u skladu s međunarodnim ratnim pravom i da u tom konkretnom slučaju nema pravnog osnova za zapovjednu odgovornost navedenih 14 generala - naglasili su iz Udruženja generala BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close