Lipanjske zore

Udruga dragovoljaca i veterana: Armija BiH nije sudjelovala u oslobađanju Mostara

Među postrojbama Općinskog stožera HVO Mostar, koje su sudjelovale u operacijama 'Lipanjske zore', kako navode u priopćenju, sudjelovao je i Samostalni bataljun, koji je u to vrijeme bio u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, a ne Armije BiH.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2018. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Operacija 'Lipanjske zore' je bila zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a u lipnju 1992. Akcija je trajala od 7. do 26. lipnja 1992. i bila je dio znatno širih vojnih operacija. Mostar su, od JNA i paravojnih postrojbi, oslobodili pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane bez sudjelovanja Armije BiH. Tek kasnije A BiH dolazi u oslobođeni Mostar'', stoji u priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar.

Među postrojbama Općinskog stožera HVO Mostar, koje su sudjelovale u operacijama 'Lipanjske zore', kako navode u priopćenju, sudjelovao je i Samostalni bataljun, koji je u to vrijeme bio u sastavu Hrvatskog vijeća obrane, a ne Armije BiH.

Podsjećamo, u utorak 26.lipnja položeno su vijenci i zapaljene svijeće, čime je završena ovogodišnja manifestacija “Lipanjske zore” 2018.

Mile Pušić, ispred Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B je za Bljesak.info tada komentirao i izjavu predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerifa Špage, danu na manifestaciji 'Putevima pobjede', prema kojoj su borci Armije RBiH oslobodili Mostar i ova područja od ''agresora sa istoka i zapada''.

''Armija BiH je sudjelovala u Lipanjskim zorama u određenom segmentu i ona je u tom razdoblju bila podređena HVO-u. Početne crte su bile zajedničke, na kojima smo imali raspored snaga HVO-a i Armije BiH te svako može u svom segmentu, kako Armija tako i sve naše bojne i satnije, reći da su držale položaje u određenim zonama, te se i tijekom napredovanja može reći da su oslobodili određenu crtu ili mjesto'', rekao je Pušić ranije.

U demantu koji je poslan na redakcijski mail Pušić govori kako ''u vrijeme prije i tijekom Lipanjskih zora na području Hercegovine nije postojala niti je djelovala Armija BiH''.

''Tijekom 26. lipnja, koji se smatra danom oslobađanja mostarske općine, snage Hrvatskoga vijeća obrane i pridodane postrojbe potiskuju srpskog neprijatelja i sa snažnog uporišta Merdžan glava.  To je bila prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u Domovinskom ratu u BiH.  Da u to vrijeme nije bilo Hrvatskoga vijeća obrane ne bi postojala ni današnja Bosna i Hercegovina, a o sudbini Mostara i doline rijeke Neretve da i ne govorimo.  Još jednom naglašavamo, u vrijeme prije i tijekom Lipanjskih zora na području Hercegovine nije postojala niti je djelovala Armija BiH, pa prema tomu nije niti mogla sudjelovati 11 oslobadajućim operacijama na bilo koji način'', navodi Pušić.

Kopirati
Drag cursor here to close