Prostori koji pokreću

Udruga građana 'Nešto više' uredila mostarska dvorišta

Ovom akcijom obuhvaćeno je uređenje 13 od 30 ukupno prijavljenih zajedničkih dvorišta stambenih zgrada na području cijelog Mostara
Vijesti / Politika | 29. 10. 2022. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom naselju Centar 2 održan je završni događaj akcije uređivanja dvorišta koju provodi Udruga građana "Nešto Više", a koja se realizira kroz projekt "Mostar: Prostori koji pokreću".

Ovom akcijom obuhvaćeno je uređenje 13 od 30 ukupno prijavljenih zajedničkih dvorišta stambenih zgrada na području cijelog Mostara, a kroz projekt su osigurane sadnice, sjemena, gnojivo, stručna pomoć i savjetodavne usluge za stanare koji imaju interes nastaviti s održavanjem zajedničkih površina.

''Projekt ima mnogo komponenti, a jedna od njih je uređenje javnih prostora gdje smo pozvali sve zainteresirane da prijave svoja urbana dvorišta, kako bismo zajedno s njima oplemenili narušenu sliku i nedostatak zelenila u Mostaru'', kazao je Feni Maid Maksumić, projektni asistent.

Automobili zauzimaju travnjak

Dodaje kako je veliki problem u ovome dvorištu bio taj što su parkirani automobili često zauzimali travnjak.

''U dogovoru sa stanarima odlučili smo napraviti živu ogradu posadivši lovor višnju koja se pokazala otpornom i lagana je za održavanje, odnosno nije potrebno detaljno objašnjavanje velikoj grupi ljudi. Ovdje imamo oko 300 sadnica s kojima ćemo sačuvati travnjak, smanjiti nanos smeća i spriječiti automobile da se parkiraju na javnu površinu. Dodat ćemo i par drugih sadnica, kao što su lagestremija i hibiskus'', naveo je Maksumić.

Foto: Fena  

Ističe kako je odaziv na cijeli projekt bio iznimno velik te kako su neka dvorišta morali odbiti.

''Nažalost, mala smo organizacija i neka dvorišta smo morali odbiti. U uži krug ušla su dvorišta koja zadovoljavaju naše kapacitete. Također, uvjet je bio da se uključe i stanari. Ali, ovo je jedan od fokusa našeg djelovanja i definitivno ćemo nastaviti provoditi slične akcije. Smatramo da je ovo početak jedne nove priče'', poručio je Maksumić.

Stanar ovog naselja Damir Kozarić rekao je kako su za ovaj projekt čuli preko lokalnih portala nakon čega su se odlučili prijaviti za akciju.

Naglasio je i to da su ostali stanari uglavnom zadovoljni što će njihovo naselje izgledati ljepše te kako će se ovime spriječiti parkiranje na zelene površine.

U akciji je izravno sudjelovalo preko 200 stanara, rekao je komunikacijski službenik Udruge Nikola Bačić, dodavši kako će u obnovljenim i uljepšanim dvorištima uživati više od 1000 ljudi.

Ponovno uvezivanje stanara

''Zasađeno je skoro 1000 različitih sadnica u raznim dijelovima grada. Glavni cilj je ponovno uvezivanje stanara, njihovo druženje i planiranje budućih koraka uređenja zajedničkih površina'', istaknuo je Bačić.

Foto: Fena 

Najviše je, kaže, posađeno sadnica lovor višnje, lagestremije, ružmarina i lavande i to na preporuku Bojana Spasojevića, dendrologa i višeg stručnog suradnika za zelene površine u Gradu Mostaru, a koji im je dao popis bilja koje na ovom klimatskom području uspijevaju bez prevelikih napora.

''U idućem razdoblju radit ćemo sa školama i vrtićima, a razmišljamo i o drugom krugu akcije uređenja dvorišta u kojem bismo mogli obuhvatiti naselja koja ovoga puta, zbog ograničenih kapaciteta, nismo imali priliku prihvatiti'', zaključio je Bačić.

Ova akcija realizirana je kroz projekt "Mostar - Prostori koji pokreću", a kojega financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close