Kriminalizacija

U Srpskoj prošao zakon koji će medijima svezati ruke

Zanimljivo je da je predlagač prvotnu kaznu zamislio u iznosu od 120.000 KM.
Vijesti / Politika | 20. 07. 2023. u 15:21

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupštinska većina u Narodnoj skupštini RS usvojila je Izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS u kojima je vraćena kriminalizacija klevete, usprkos protivljenju medijske zajednice, nevladinih aktivista i drugih građana.

Zakon, za kojeg je medijska zajednica upozorila da će ograničiti slobodu izražavanja, usvojen je sa  47 glasova za i 16  protiv.

Ovim zakonom se uvode krivična djela protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje osobnih i obiteljskih prilika i javno izlaganje poruzi.

Vlada, kao predlagač ovog zakona, prihvatila je amandman klubova zastupnika SP-a i NPS-a kojim je predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ''tko javno izloži poruzi ili preziru osobu ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili spola''.

Zanimljivo je da je predlagač prvotnu kaznu zamislio u iznosu od 120.000 KM.

Usvojen je zaključak Kluba zastupnika Demosa u vezi sa ovim zakonom, a kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Zakon sada mora proći i proceduru u Vijeću naroda RS, nakon čega, ako ne bude veta, može stupiti na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close