Dan RS-a

U središtu Banja Luke policijske snage, zabranjen rad lokala i točenje alkohola

Najavljeno je i prisustvo predsjednika Južne Osetije Anatolija Bilibova, koji će sutra s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a Zlatanom Klokićem potpisati memorandum o suradnji RS-a i Južne Osetije.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2018. u 10:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ulicama Banje Luke danas je primjetno jako policijsko osiguranje, u središtu grada ne rade ugostiteljski objekti, zabranjeno je točenje alkohola, a dio ulica je blokiran za promet, zbog manifestacija kojima se obilježava neustavni Dan RS-a.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dan RS, u službenom programu nije planiran vjerski dio proslave, a na pozivnicama se više ne spominje "krsna slava RS-a Sveti arhiđakon Stefan", patrijarh srpski Irinej u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci predvodi svetu arhijerejsku liturgiju, što je bila praksa i ranijih godina.

Liturgiji prisustvuju srpski dužnosnici RS-a, ministri u Vladi tog bh. entiteta, predstavnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića.

Obilježavanje neustavnog Dana RS-a, počinje nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu, nakon čega će entitetski predsjednik Milorad Dodik uručiti odlikovanje bivšem srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija i prijem.

Vladu Srbije na obilježavanju neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci, kako je najavljeno, predstavljat će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i ministar obrane Aleksandar Vulin, a prisutan će biti i generalni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas neće biti u Banjoj Luci zbog, kako je rečeno u njegovom uredu, ranije preuzetih obaveza.

Najavljeno je i prisustvo predsjednika Južne Osetije Anatolija Bilibova, koji će sutra s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a Zlatanom Klokićem potpisati memorandum o suradnji RS-a i Južne Osetije.

Bošnjački dužnosnici u RS-u su, 5. siječnja, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a", jer ga smatraju neprihvatljivim.

''Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je usklađenost 9. siječnja kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati'', podsjetio je glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH Mario Brkić.

U izjavi za Fenu je ponovio raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali Dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close